Żurek z puszystym jajkiem. Tradycyjny przepis z nutą nowoczesności

Żurek z dodatkiem puszystego jajka to oryginalny przepis na Wielkanoc. Połączenie tradycyjnego przepisu z nowoczesną formą podania.

Żurek z puszystym jajkiem- PysznościŻurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Ewa

Żurku specjalnie nikomu przedstawiać nie Jest to jedno z dań, które kojarzy się z tym świętem i wiele rodzin przygotowuje go w tę okazję. Jego charakterystyczną cechą jest kwaśny smak, który uzyskuje się dzięki zakwasowi z mąki żytniej lub żytniej chlebowej. W zależności od regionu zupa ta może mieć różne dodatki, takie jak biała kiełbasa, jajko czy boczek. To pyszne danie stanowi nieodłączny element kultury kulinarnej Polski i przyciąga uwagę turystów z różnych zakątków świata. Dziś mamy dla ciebie przepis na uwielbianą zupę z nowoczesnym akcentem w postaci puszystego jak chmurka jajka.

Żurek z puszystym jajkiem

Składniki:

  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule
  • 10 g suszonych grzybów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 1 por
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500-600 ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 6 jajek

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka włóż boczek, białą kiełbasę, pokrojone na mniejsze części cebule, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dorzuć również suszone grzyby i zalej wodą. Całość zagotuj.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Po tym czasie wyciągnij mięso z garnka. Dorzuć suszony majeranek, obrane marchewki, pietruszki, por oraz seler. Gotuj wywar na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Po tym czasie usuń z wywaru warzywa i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Odlej chochlę wywaru do osobnego naczynia i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Dzięki zahartowaniu śmietany unikniemy ryzyka zważenia się zupy i uzyskamy jednolity płyn. Następnie dodaj zakwas na żurek oraz tarty chrzan i gotuj całość. Dopraw solą oraz pieprzem.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Przygotuj jajeczne chmurki. Oddziel żółtka od białek tak, aby zachować je w zwartej formie, najlepiej wbić każde żółtko do osobnej miseczki. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i wyłóż chmurki na blaszce z papierem do pieczenia. Zrób w białku wgłębienie przy pomocy łyżki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 4-5 minut. Po tym czasie we wgłębienia dodaj żółtka i piecz przez kolejne 3-4 minuty.

Obrazek
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Gotowy żurek podaj z pokrojonymi kawałkami mięsa oraz upieczoną chmurką jajeczną. Smacznego!

Obrazek
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem