Żurek z puszystym jajkiem. Tradycyjny przepis z nutą nowoczesności
Żurek z dodatkiem puszystego jajka to oryginalny przepis na Wielkanoc. Połączenie tradycyjnego przepisu z nowoczesną formą podania.
28.03.2023 | aktual.: 28.03.2023 17:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Żurku specjalnie nikomu przedstawiać nie Jest to jedno z dań, które kojarzy się z tym świętem i wiele rodzin przygotowuje go w tę okazję. Jego charakterystyczną cechą jest kwaśny smak, który uzyskuje się dzięki zakwasowi z mąki żytniej lub żytniej chlebowej. W zależności od regionu zupa ta może mieć różne dodatki, takie jak biała kiełbasa, jajko czy boczek. To pyszne danie stanowi nieodłączny element kultury kulinarnej Polski i przyciąga uwagę turystów z różnych zakątków świata. Dziś mamy dla ciebie przepis na uwielbianą zupę z nowoczesnym akcentem w postaci puszystego jak chmurka jajka.
Żurek z puszystym jajkiem
Składniki:
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 cebule
- 10 g suszonych grzybów
- 250 g wędzonego boczku
- 3 białe kiełbasy
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 1 por
- 5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 500-600 ml zakwasu na żurek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 6 jajek
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka włóż boczek, białą kiełbasę, pokrojone na mniejsze części cebule, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dorzuć również suszone grzyby i zalej wodą. Całość zagotuj.
Po tym czasie wyciągnij mięso z garnka. Dorzuć suszony majeranek, obrane marchewki, pietruszki, por oraz seler. Gotuj wywar na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Po tym czasie usuń z wywaru warzywa i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
Odlej chochlę wywaru do osobnego naczynia i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Dzięki zahartowaniu śmietany unikniemy ryzyka zważenia się zupy i uzyskamy jednolity płyn. Następnie dodaj zakwas na żurek oraz tarty chrzan i gotuj całość. Dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotuj jajeczne chmurki. Oddziel żółtka od białek tak, aby zachować je w zwartej formie, najlepiej wbić każde żółtko do osobnej miseczki. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i wyłóż chmurki na blaszce z papierem do pieczenia. Zrób w białku wgłębienie przy pomocy łyżki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 4-5 minut. Po tym czasie we wgłębienia dodaj żółtka i piecz przez kolejne 3-4 minuty.
Gotowy żurek podaj z pokrojonymi kawałkami mięsa oraz upieczoną chmurką jajeczną. Smacznego!