10 produktów, które świetnie nawadniają. Jedz je, a prawie nie odczujesz upałów

Upały nie odpuszczają, dlatego też warto wprowadzić zmiany w codziennym menu. Do posiłków dobrze wpleść produkty, które skutecznie nawadniają. I właśnie na nich dzisiaj się skupimy. Co dobrze jeść, kiedy z nieba leje się żar?

ObrazekCo dobrze jeść w upały?/źródło: laurencesoulez/Adobe Stock, Cats Coming, Pexels
Marzena Pęcak

Od kilku dni mierzymy się wręcz z tropikalnymi upałami. I nie ma co ukrywać, jest to nie lada wyzwanie. Tym bardziej, jeśli musimy normalnie pracować i wykonywać wszystkie obowiązki domowe. Czy możemy sobie jakoś pomóc w tym czasie? Oczywiście, że tak! Przede wszystkim powinniśmy unikać przebywania bezpośrednio na prażącym słońcu. Na spacer warto wybrać się z samego rana lub późnym wieczorem.

Kolejną kluczową sprawą jest picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. Warto również postawić na domowe izotoniki, które błyskawicznie pomogą nam uzupełnić elektrolity w organizmie. To jednak nie koniec. Małe zmiany możemy również poczynić w naszych kuchniach, stawiając na produkty, które zawierają dużą ilość wody. A jest ich cała masa.

Te produkty pomogą przetrwać nawet największe upały

Wiem, że wysokie temperatury są często powodem braku apetytu. Jednak coś jeść musimy, dlatego w tym trudnym czasie dobrze stawiać przede wszystkim na lekkie posiłki. Najlepiej bez długiej obróbki cieplnej, aby nie generować w kuchni dodatkowego ciepła. Wracając jednak do produktów, przygotowałam listę, która może się przydać.

Warzywa

Cukinia 

Nie wiem, czy wiecie, ale cukinia, aż w 94 proc. składa się z wody. Tym samym jest idealnym produktem, który dostarczy naszym organizmom odpowiednią ilość wody. Co więcej, jest niskokaloryczna, a na jej bazie można zrobić mnóstwo smacznych dań. Pomysłów na sprawdzony obiad z cukinią w roli głównej szukajcie w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno każdy znajdzie tam coś dla siebie.

Kalafior

W wodę bogaty jest również kalafior. W tym przypadku jest to aż 92 proc.. Tym samym jest to kolejny skuteczny patent na przetrwanie walki z upałami. Ponadto kalafior bogaty jest w błonnik, dlatego jedząc go, na pewno wspomożemy pracę układu pokarmowego. Kalafior poleca się jeść zwłaszcza osobom, które mają problemy z męczącymi zaparciami.

Seler

Do wakacyjnego menu, zwłaszcza w naprawdę upalne dni, dobrze wprowadzić też selera. Warzywo to, aż w 95 proc. składa się z wody. Nie ma też wielu kalorii, dlatego jedząc go, możemy liczyć również na pozbycie się zbędnych kilogramów. Seler pomoże też przy zaparciach i jednocześnie przyśpieszy trawienie tłuszczy. Jak sami więc widzicie, korzyści jest naprawdę wiele.

Pomidor

Choć pomidor jest dobrze znany w naszych kuchniach, mało kto wie, że aż w 94 proc. składa się z wody. Podobnie jak cukinia, jest niskokaloryczny. Pozytywnie wpływa też na pracę układu pokarmowego, a wszystko to zasługa błonnika, jaki się w nim znajduje. Warto również podkreślić, że pomidory można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Ogórek

Z wakacyjnym menu kojarzy mi się też ogórek. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo warzywo to możecie wykorzystać m.in. do przygotowania domowego chłodnika. A to dopiero początek, bo ogórek ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Co więcej, ogórek, aż w 95 proc. składa się z wody. Jedząc go, nie musicie obawiać się również o kalorie, ma ich naprawdę niewiele.

Owoce

Arbuz

Na tej liście nie mogło zabraknąć również owoców na czele z arbuzem. Zawartość wody w tym przypadku wynosi, aż 92 proc. Arbuz zjedzony jako przekąska, czy też podany w formie owocowej sałatki, nie tylko skutecznie ugasi pragnienie, ale też zaspokoi nasz głód. A, że jest mało kaloryczny, możemy jeść go bez wyrzutów.

Obrazek
Arbuz to jeden z tych owoców, które warto jeść podczas upałów/źródło: galitskaya/Canva

Truskawki

Sezon na truskawki ciągle trwa. Dobrze jednocześnie wiedzieć, że owoce te aż w 91 proc. składają się z wody. Tym samym warto wprowadzić je do codziennego menu zarówno w postaci przekąski, jak i jeden ze składników posiłku. Pierogom na słodko z pewnością nie odmówi nawet największy niejadek. Truskawki to również cenne źródło błonnika, całej masy witamin oraz minerałów.

Pomarańcze

Bogate w wodę są również pomarańcze. Poziom zawartości wody w ich przypadku wynosi 88 proc. Cytrusy możecie wykorzystać do przygotowania m.in. sałatki. Na ich bazie możecie również przyrządzić zdrowy i pożywny koktajl. Pomarańcze są bogate przede wszystkim w witaminę C, która ma ogromny wpływ na naszą odporność. Jeśli więc chcemy uniknąć przeziębienia (tak może do tego dojść nawet latem), warto mieć zawsze w kuchni zapas pomarańczy.

Nabiał

Mleko roślinne

Zawartość wody w tym przypadku wynosi 91 proc. Dlatego mleko roślinne można dolewać do codziennej kawy, zamiast tradycyjnego mleka. Produkt ten można użyć także do przygotowania pysznej owsianki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jego bazie wyczarować też genialny deser na zimno.

Jogurt naturalny

Skoro jesteśmy już przy nabiale, to kolejnym ważnym składnikiem diety w upały jest niepozorny jogurt naturalny. Na jego bazie możecie przygotować całą masę smacznych i lekkich potraw. Oprócz nawodnienia organizmu możecie liczyć też na chwilę ochłody (jeśli serwujecie go na zimno np. z owocami) oraz poprawę pracy układu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej