PrzepisDeseryWspaniałe babeczki czekoladowe, która sprawią, że zmienisz swój sposób spojrzenia na pomarańcze.

Wspaniałe babeczki czekoladowe, która sprawią, że zmienisz swój sposób spojrzenia na pomarańcze.

Babeczki to szybki i smaczny deser. Dodatkowo, to bardzo bezpieczna opcja, ponieważ nie znam chyba osoby, która by ich nie lubiła. Znam bardzo wiele sposobów przyrządzania babeczek, ale ostatnio natknęłam się na coś wspaniałego i koniecznie muszę się tym z wami podzielić.

Wspaniałe babeczki czekoladowe, która sprawią, że zmienisz swój sposób spojrzenia na pomarańcze.
Pyszności

10.06.2016 | aktual.: 30.05.2017 12:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odkąd pamiętam, babeczki zawsze podawane były w papierowych lub silikonowych formach na muffiny. Pewnego dnia, na mojej drodze pojawiło się coś niezwykłego - czekoladowe babeczki podawane w... pomarańczach! Brzmi ciekawie, prawda? Dodam, że ich przygotowanie nie jest trudne. Koniecznie zobacz więc przepis na ten wyśmienity deser. Znajdziesz go poniżej.

Składniki:

  1. 3 szt. pomarańcze
  2. 1 opak. mix do ciasta czekoladowego
  3. 3 szt. jajka
  4. 110 ml olej
  5. 230 ml sok pomarańczowy
  6. 110 g serek śmietankowy
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 1/2 łyżeczki skórka z pomarańczy starta
  9. 110 g masło
  10. 290 g cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Każdą pomarańczę przekrój na pół. Za pomocą noża i łyżeczki, wydrąż środek każden z nich. Wydrążone środki pomarańczy odłóż na bok, ponieważ będą potrzebne do wykonania dalszej części babeczek.W ten sposób otrzymasz 6 połówek.
2. Wydrążone wcześniej części pomarańczy przełóż do sitka, a pod sitkiem umieść miskę. Naciskaj na pomarańcze łyżką, aby wycisnąć z nich sok.
3. Do miski, w której znajduje się wyciśnięty sok z pomarańczy dodaj mix do ciasta czekoladowego, jajka i olej. Za pomocą miksera, zmiksuj wszystko na gładką masę.
4. Umieść połówki pomarańczy na blaszce do muffinek. Do każdej z nich nałóż po 60 g przygotowanej przed chwilą masy czekoladowej. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut.
5. Do osobnej miski włóż serek śmietankowy, olejek waniliowy i 1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy. Ubij mikserem.
6. Następnie do masy dodaj masło i ponownie ubij.
7. Do miski wrzuć również cukier puder. Ubij wszystko mikserem.
8. Wierzch każdej upieczonej wcześniej babeczki równomiernie nasmaruj masą serową.
9. Na koniec posyp babeczki resztką startej skórki z pomarańczy. Smacznego!