Babcia Jadzia ma doskonały przepis na babkę ziemniaczaną. Przechodzi z pokolenia na pokolenie
Chcesz przygotować danie, które będzie tanie, szybkie i smaczne? Idealnie sprawdzi się tu babka ziemniaczana, która stanowi tradycyjny przysmak Podlasia. Jej smak zachwyca, dlatego to dobry moment, by poznać tradycyjną i wyjątkową recepturę babci Jadzi, prosto z Podlasia.
Babka ziemniaczana - jej smak pozostanie na długo w pamięci
Dlaczego warto przygotować akurat to danie? Odpowiedź jest bardzo prosta! To regionalne podlaskie danie, które jest proste w przygotowaniu, tanie i niesamowicie pyszne. Składniki na babkę ziemniaczaną są łatwo dostępne, dzięki czemu bez problemu stworzysz kulinarne arcydzieło. A dodatek boczku i grzybów sprawi, że smak Was zachwyci i będziecie chcieli przygotowywać to danie, właśnie wtedy, gdy najdzie Was na to ochota. Jako że babka ziemniaczana to tradycyjne i regionalne danie, to swoją recepturą podzieliła się z nami babcia Jadzia z Podlasia. Korzystała z niej jej mama, a także babcia, dlatego musi być doskonała.
Prowadzi ona gospodarstwo agroturystyczne w jednej z podlaskich wsi i zachwyca turystów licznymi specjałami kuchni podlaskiej. Babka ziemniaczana jest jedną z nich. Jej podstawą są oczywiście ziemniaki, a także inne dodatki. Sprawdźcie, jak szybko przygotować ten podlaski specjał!
Jak przygotować babkę ziemniaczaną?
Będzie szybko, prosto i smacznie. Poznaj regionalną recepturę. Babka ziemniaczana to danie, które Cię zachwyci!
Składniki:
- 2 kilogramy ziemniaków
- kilka świeżych grzybów
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana to danie, które przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Następnie należy je zetrzeć na tarce o małych oczkach, podobnie jak na placki ziemniaczane. Wszystko należy porządnie odcisnąć z wody i przelać ją do miski. Kiedy na dno opadnie skrobia, to należy ostrożnie wylać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Czas na pozostałe składniki - boczek, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Przystępujemy do smażenia - gdy boczek się wytopi, dodajemy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zarumieni, to dodajemy je do ziemniaków.
Na tej patelni rozgrzewamy masło lub smalec i podsmażamy grzyby, które następnie dodajemy do pozostałych składników z ziemniakami. Do miski należy wbić jajka i ubić przy pomocy miksera lub trzepaczki. Dodajemy je do ziemniaków i wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Wlewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Po tym czasie, babka ziemniaczana będzie gotowa. Smacznego!
A co powiesz na ziemniaki w nieco innym wydaniu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ziemniaczane spiralki na patykach: