Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bagietki. A kiedy są one połączone z masłem czosnkowym to już w ogóle dla mnie prawdziwy raj ?

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

Dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu sama przygotujesz pyszną przekąskę w zaciszu własnego domu. Co więcej, zawsze będziesz mieć ją pod ręką ?

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 bagietka
Obrazek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zacznij od przygotowania czosnkowo-ziołowego masła. W tym celu rozpuść masło i połącz je z oliwą, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel bagietkę na mniejsze kawałki. Obie końcówki wykorzystaj na grzanki lub do zrobienia domowej bułki tartej.
  3. Na każdym kawałku rozprowadź wcześniej przygotowane masło (2-3 łyżeczki). Następnie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  4. Przełóż zamrożone kawałki do worków z suwakiem. W takiej postaci możesz przechowywać je maksymalnie do 3 miesięcy.
  5. W razie potrzeby wyjmij bagietkę z zamrażarki i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 210 stopni Celsjusza). Pamiętaj, aby ułożyć bagietki częścią z masłem do góry.
  6. I to wszystko! Smacznego ?
Daj znać co myślisz o tym przepisie. Niedługo go wypróbujesz?

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna