PrzepisSzybkie i tanieTą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis
Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bagietki. A kiedy są one połączone z masłem czosnkowym to już w ogóle dla mnie prawdziwy raj ?
Frania
18.11.2018 | aktual.: 19.11.2018 08:15
Dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu sama przygotujesz pyszną przekąskę w zaciszu własnego domu. Co więcej, zawsze będziesz mieć ją pod ręką ?
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 8 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 bagietka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zacznij od przygotowania czosnkowo-ziołowego masła. W tym celu rozpuść masło i połącz je z oliwą, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel bagietkę na mniejsze kawałki. Obie końcówki wykorzystaj na grzanki lub do zrobienia domowej bułki tartej.
- Na każdym kawałku rozprowadź wcześniej przygotowane masło (2-3 łyżeczki). Następnie wstaw do zamrażarki na godzinę.
- Przełóż zamrożone kawałki do worków z suwakiem. W takiej postaci możesz przechowywać je maksymalnie do 3 miesięcy.
- W razie potrzeby wyjmij bagietkę z zamrażarki i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 210 stopni Celsjusza). Pamiętaj, aby ułożyć bagietki częścią z masłem do góry.
- I to wszystko! Smacznego ?
Daj znać co myślisz o tym przepisie. Niedługo go wypróbujesz?