Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bagietki. A kiedy są one połączone z masłem czosnkowym to już w ogóle dla mnie prawdziwy raj ?

Obrazek
Frania

Dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu sama przygotujesz pyszną przekąskę w zaciszu własnego domu. Co więcej, zawsze będziesz mieć ją pod ręką ?

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 bagietka
Obrazek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zacznij od przygotowania czosnkowo-ziołowego masła. W tym celu rozpuść masło i połącz je z oliwą, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel bagietkę na mniejsze kawałki. Obie końcówki wykorzystaj na grzanki lub do zrobienia domowej bułki tartej.
  3. Na każdym kawałku rozprowadź wcześniej przygotowane masło (2-3 łyżeczki). Następnie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  4. Przełóż zamrożone kawałki do worków z suwakiem. W takiej postaci możesz przechowywać je maksymalnie do 3 miesięcy.
  5. W razie potrzeby wyjmij bagietkę z zamrażarki i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 210 stopni Celsjusza). Pamiętaj, aby ułożyć bagietki częścią z masłem do góry.
  6. I to wszystko! Smacznego ?
Daj znać co myślisz o tym przepisie. Niedługo go wypróbujesz?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej