Zrób takiego baranka na Wielkanoc i zbierz same pochwały. Nawet teściowej opadnie szczęka
Baranek wielkanocny to nieodzowny element zbliżających się świąt, dlatego nie powinno go zabraknąć. To właśnie on stanowi symbol ciała Jezusa Chrystusa. Są baranki cukrowe, czekoladowe, a coraz większą popularność zyskują również te w formie maślanej. Jak je zrobić?
01.04.2023 19:05
Jeszcze nie tak dawno, baranek wielkanocny w takiej formie można by było uznać za towar luksusowy. W sklepach zauważalna jest obniżka cen masła, dzięki czemu przygotowanie baranka w takiej wersji, nie powinno być dla ciebie większym problemem. Co prawda, trudno go będzie zabrać na tradycyjne święcenie wielkanocnych pokarmów, ale na świątecznym stole będzie naprawdę piękną ozdobą.
Baranek wielkanocny - obowiązkowy symbol rodzinnych świąt
Niezależnie od tego, czy jesteś fanem baranków cukrowych czy chciałbyś spróbować swoich sił, by przygotować baranka w wersji maślanej, to wiedz że baranek wielkanocny to symbol, który od wieków jest obecny podczas Świąt Wielkanocy. Oznacza czystość, pokorę, posłuszeństwo i niewinność. Przypomina o tym, że wszyscy zostaliśmy zaproszeni na Ucztę Pańską, a wszystkie grzechy zostały odkupione. Baranek wielkanocny, podobnie jak pozostałe tradycje wielkanocne, jest obecny w polskich domach od naprawdę wielu lat.
Określa się go również mianem agnuska. Wykonywano go niegdyś z wosku, marcepanu, ciasta, a na królewskich dworach gościł baranek wielkanocny wykonany z porcelany, złota czy srebra. Obecnie, najpopularniejszą formą, gdy weźmie się pod uwagę przepisy na Wielkanoc, są baranki wykonane z ciasta, czekolady bądź cukru. A co powiesz na wersję z masła? Można je kupić w sklepie, jak też przygotować w swoim domu.
Maślany baranek wielkanocny - jak go zrobić?
Cały proces jest dziecinnie prosty. Tak podany baranek wielkanocny podczas śniadania, będzie wyglądał wspaniale. Stół stanie się bogatszy nie tylko w popularne dania, ale również w przepiękne, naturalne ozdoby wielkanocne.
Składniki:
- masło
- drewniana forma w kształcie baranka
- listki bukszpanu bądź pietruszki
- ziarenka pieprzu
- rzeżucha.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij masło z lodówki i pozostaw je do momentu, aż nabierze plastycznej konsystencji.
- Wyparz we wrzątku drewnianą foremkę na baranka, zmocz go w zimnej wodzie i pozostaw na kilka godzin.
- Wyjmij foremkę z wody, obsyp ją solą i wetrzyj w wewnętrzne ściany foremki.
- Wypełnij foremkę dużą ilością masła i zamknij.
- Usuń nadmiar masła i włóż foremkę do zamrażarki na około 20 minut.
- Otwórz formę i delikatnie wyjmij baranka wielkanocnego.
- Postaw go na talerz z rzeżuchą, wykonaj oczy z ziarenek pieprzu, a uszy - np. z bukszpanu.
Jak ręcznie wyrzeźbić maślanego baranka wielkanocnego?
Jest jeszcze jeden, prosty sposób, który pozwoli przygotować ci tę przystawkę na Wielkanoc. W przypadku, gdy nie masz pod ręką drewnianej foremki, to możesz własnoręcznie wyrzeźbić baranka z kostki masła. Cały proces nie jest zbyt skomplikowany, a daje mnóstwo zabawy i satysfakcji. Staraj się być dokładnym. Kształt baranka, nadasz mu przy pomocy nożyka.
Zobacz, jak zrobić gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: