Lepiej nie pozbywaj się tej części bananów. Jej funkcja może cię zdziwić

Czy podczas obierania banana ze skórki, zwróciłeś kiedykolwiek uwagę na charakterystyczne białe nitki w bananie? Jaką funkcję pełnią i czy można je zjeść bez żadnych obaw? Odpowiedź będzie dla ciebie zaskoczeniem.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Jaką funkcję pełnią białe nitki w bananie?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że banany należą do kategorii ulubionych egzotycznych owoców. Są bardzo łatwo dostępne w sklepach, ale w ostatnim czasie coraz droższe. Nie odstrasza to jednak w żadnym stopniu miłośników tego owocu. Wystarczy obrać je ze skórki, by cieszyć się wyjątkowym słodkim smakiem. A co zrobić z białymi nitkami w bananie, które pojawiają się podczas obierania owocu?

Większość osób decyduje się je wyrzucić. Okazuje się, że niepotrzebnie. Miej na uwadze fakt, że białe nitki w bananie nie są w żadnym stopniu szkodliwe. Mało tego, zawierają niezwykle cenne wartości odżywcze.

Obrazek
Banany - Pyszności; Foto Canva.com

Czym tak naprawdę są wspomniane nitki? To nic innego, jak łyko banana. Jest to po prostu tkanka, która dostarcza do owocu związków organicznych i dba o ich odpowiednie rozdystrybuowanie. To właśnie te nitki powodują, że banany mają wiele cennych witamin i mikroelementów.

Czy białe nitki w bananie są tak samo wartościowe jak owoc?

W tym przypadku, zdania są podzielone, jednak większość osób, w tym naukowców, zgodnie potwierdza, że łyko jest tak samo wartościowe, jak sam owoc. Nie ma żadnych przeciwwskazań do ich spożycia. Mówi się, że łyko bananów zawiera nawet więcej witamin i minerałów niż sam banan. Co prawda, nigdzie nie jest to potwierdzone naukowo. Zamiast wyrzucać, można je bez obaw jeść.

Obrazek
Skórka od banana - Pyszności; Foto: Canva.com

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku końcówek banana. Te, bez zastanowienia należy wyrzucić do kosza. Znajdują się tu bowiem drobnoustroje, jak i środki ochronne, które ograniczają dojrzewanie owoców.

Podsumowując, białe nitki w bananie można, a nawet należy jeść. Końcówki banana, bez zastanowienia, wyrzucaj do kosza.

Banan to niezwykle popularny owoc. Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery z bananami:

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend