Biorę płat ciasta francuskiego i posypuję serem. Ten przepis ratuje mnie, kiedy goście już czekają pod drzwiami
To już kolejna odsłona ciasta francuskiego "ratującego życie", kiedy na talerzach pusto, a goście zaraz zapukają do drzwi. Szybkie gniecione ruloniki z pewnością pojawią się na twoim stole jeszcze nie raz i nie dwa.
05.05.2024 16:51
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele przeróżnych przekąsek, mniej i bardziej fantazyjnych. Jeśli nie cierpisz na nadmiar czasu, a u progu zaraz pojawią się goście, ten przepis jest dla ciebie stworzony. Podzielił się nim kulinarny profil na YouTube "BlatterteigRezepte".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie na szybko. Serowa przekąska, której trudno się oprzeć
Ciasto francuskie ratowało z wielu opresji. Jest łatwe do zdobycia, niedrogie i niezwykle uniwersalne. Może stać się bazą finezyjnych słodyczy, ale też wytrawnych przekąsek, które lubimy serwować podczas domówek. Wersja serowa to sposób na coś szybkiego, kiedy goście już pukają do drzwi. Takie roladki możesz podać z sosem czosnkowym domowej roboty, ketchupem z cukinii czy dressingiem, którego nie wykorzystałeś w całości do sałatki.
Wnętrze ciasta francuskiego wypełnia ser. Tutaj jednak wybór jest szeroki, nie musisz poprzestać na bloku pierwszego lepszego "twardego żółtego" ze sklepu. Oczywiście żółte sery twarde i dojrzałe, np. gouda, edam czy ementaler dobrze rozpuszczają się w trakcie obróbki termicznej. Sprawdzi się również ser zamojski, tylżycki czy cheddar, a także wędzony, np. oscypek. Dobrym rozwiązaniem nie będą sery o niskiej zawartości tłuszczu.
Jeśli chcesz nadać daniu nieco więcej smaku, postaw na mieszaninę różnych serów. Dobrym i sprawdzonym rozwiązaniem może być klasyczne połączenie czterech serów: mozzarelli, sera twardego (np. parmezanu), sera pleśniowego (np. gorgonzoli) oraz sera kremowego typu ricotta.
Co dobrego można zrobić z ciasta francuskiego? Przepis na serowe roladki na szybko
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (275 g),
- 1 jajko,
- 250 g sera lub mieszanki serów.
Przygotowanie:
- Płat ciasta francuskie rozwiń i posmaruj całą jego powierzchnię rozkłóconym jajkiem.
- Następnie posyp całość serem żółtym. Staraj się stworzyć równomierną, nie za grubą serową warstwę. Wzdłuż dłuższego boku zostaw przerwę (2-3 cm) bez nadzienia, by łatwiej skleić rulon.
- Następnie starannie zawiń całość w roladę (od dłuższego boku ciasta).
- Gotową roladę pokrój na sześć mniejszych części.
- Powstałe ruloniki ułóż pionowo na blacie, a następnie przygnieć je dłonią, tworząc płaskie (ok. 3 cm) ślimaczki.
- Tak przygotowane roladki ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu oraz po bokach rozkłóconym jajkiem.
- Roladki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut.