Paprykarz szczeciński jako bombka. Ile kosztuje i gdzie ją kupić? Fani są zachwyceni!

Paprykarz szczeciński jest już po prostu kultowy. Od wielu lat gości na sklepowych półkach. Tym razem mamy coś, co ucieszy fanów kultowej pasty na kanapki – powstała bombka w kształcie puszki paprykarza szczecińskiego.

Obrazek
Ewa

Paprykarz szczeciński – skąd się wziął? Kiedy powstał?

Sam pomysł na stworzenie paprykarza powstał już w latach 60. Miał być rozwiązaniem na wykorzystanie odpadków, które powstały po wykrawaniu kostki rybnej. Jak powstał paprykarz szczeciński?
Inspiracja? Afryka! Technolodzy z polskich statków, które wypływały na dalekie połowy na wybrzeża Afryki Północnej, zachwycili się czop-czopem: potrawą z ryb, ryżu i ostrej przyprawy.
I tak oto w 1967 roku pierwsze puszki zeszły z taśmy produkcyjnej zakładu zachodniopomorskiego Gryfa.

Pomnik paprykarza szczecińskiego

Kiedy podjęto decyzję o postawieniu wyjątkowego pomnika "ku czci" paprykarza szczecińskiego, głosy były różne. Konserwator zabytków złożył wniosek o wyjaśnienie, bo oficjalne pozwolenie nie zostało wydane, ale ostatecznie pomnik miał wrócić na teren miasta.

Tym razem jednak pomysł jest mniej kontrowersyjny...

Bombka – puszka paprykarz szczeciński

Obrazek

Czas przygotowań do świąt bez wątpienia łączy się również z przystrojeniem choinki. A gdyby tak postawić na nietypowe ozdoby? Na rynku pojawiła się szklana, błyszcząca bombka z paprykarzem szczecińskim w roli głównej.Tego jeszcze nie grano!

Nietypową ozdobę świąteczną, wymyślił goleniowianin Mirosław Wasilewski, który zajmuje się produkcją własnoręcznie robionych bombek

Bombka paprykarz szczeciński. Ile kosztuje? Gdzie kupić?

Bombka w kształcie puszki paprykarza – ile kosztuje? Cena takiego cuda to tylko 18 złotych. Można ją kupić przez cały rok w sklepie odzieżowym Elegant w Goleniowie oraz na terenie szczecińskiej Galerii Gryf na Osiedlu Słonecznym. Planowana jest sprzedaż online.

Jak podoba Ci się bombka w kształcie puszki paprykarza szczecińskiego?

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów