Katarzyna Bosacka pokazała ceny cukru w Europie. Przepaść między Polską jest kolosalna

Obecnie cukier nie jest tanim produktem spożywczym. Poza tym, nie łatwo jest go dostać. Wiele supermarketów wprowadziło limit na ten towar. Katarzyna Bosacka postanowiła zbadać kwestię cukru. W konsekwencji opublikowała na swoim koncie na Instagramie ceny tego towaru w niektórych krajach europejskich.

ObrazekBosacka pokazuje ceny cukru w Europie - Pyszności; Foto: instagram.com/katarzynabosacka; Canva.com
Agnieszka

Cena cukru w Polsce i Europie

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Ponad miesiąc temu inflacja w Polsce przekroczyła już 15 %. Ceny produktów żywnościowych szybują w górę. W związku z tym cukier również podrożał. Oprócz tego, coraz więcej sklepów wprowadza limit na ten produkt. W konsekwencji cukier powoli staje się towarem luksusowym.

W ostatnim czasie Katarzyna Bosacka opublikowała post dotyczący cen cukru w niektórych krajach europejskich. Wśród nich możemy wymienić Hiszpanię, Holandię, czy Niemcy. Informacje na ten temat dostała od swoich obserwatorów.

Jak wyglądają tam ceny za 1 kg cukru?Niemcy - 0,79 EUR = 3, 76 złAnglia - 0,65 GBP = 3,70 złSzwajcaria - 0,90 CHF = 4,40 złHiszpania - 0,77 EUR = 3,66 złHolandia 0,65 EUR = 3,10 złIrlandia 0,95 EUR = 4,52 złPolska - 5 - 9 zł  (rozpiętość cenowa jest spora) - napisała Katarzyna Bosacka

Wychodzi na to, że cukier jest najdroższy w Polsce. Na drugim miejscu znajduje się Irlandia oraz Szwajcaria. Natomiast najmniej wydamy na ten produkt w Holandii. Tam za kilogram cukru musimy zapłacić jedynie 3, 10 zł.

Obserwatorzy wysłali dziennikarce zdjęcia cukru na półkach sklepowych z widoczną ceną. Jeden z nich wysłał zdjęcie przedstawiające produkt w Polsce. Cena towaru była szokująca!

Jeden z obserwatorów przesłał mi zdjęcie cukru z nadmorskiego sklepu - 8,50 zł za 1kg.. (zobaczcie ostatnie zdjęcie). Ale to jeszcze nic, bo na wielu aukcjach internetowych można kupić "zestaw" 10 kg cukru za 100 zł i kupujących jest co niemiara... - podkreśliła dziennikarka

Reakcja internautów

Post Katarzyny Bosackiej wywołał dyskusję wśród internautów. Wielu z nich zgodziło się z tym, że obecnie cena cukru jest wyjątkowo wysoka. Poza tym, najbardziej dotknęło to tych, którzy latem przygotowują przetwory domowe. Niektórzy zaznaczyli, że nie korzystają z tego produktu. W konsekwencji nie muszą wydawać na niego pieniędzy.

Jeśli masz ochotę na pyszną potrawę, zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane gratin w słoiku krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej