Bosacka zdradziła sprytny trik producentów. Nie daj się nabrać tej zagrywce

Czy więcej rzeczywiście oznacza taniej? Katarzyna Bosacka odpowiada nam na to pytanie w nowym odcinku na swoim kanale YouTube - EkoBosacka. Popularna dziennikarka wzięła pod lupę opakowania, które często odznaczają się większą zawartością produktu niż zwykle. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów. 

ObrazekBosacka zdradza trik producentów - więcej nie znaczy lepiej - Pyszności; Foto: instagram.com/katarzynabosacka; Canva.com
Agnieszka

Czy więcej znaczy lepiej?

Obrazek
Mięso- Pyszności; Foto: Canva.com

W sklepach czasami możemy trafić na produkty typu XXL, czy tzw. paki rodzinne. Niekiedy myślimy, że większe opakowanie bardziej się opłaca. Nic w tym dziwnego, producentom często zależy na tym, abyśmy wychodzili z takiego założenia. W związku z tym reklama produktu często wskazuje na to, że lepiej kupić go od razu w większej ilości. Jednak, czy rzeczywiście opłaca się go kupować?

Katarzyna Bosacka postanowiła porównać produkty typu XXL z tymi o regularnej wielkości. Przyznała, że większość z nich rzeczywiście opłaca się kupować. Jednak niekiedy możemy trafić na takie, których koszt wychodzi o wiele większy.

Katarzyna Bosacka o produktach typu XXL

Obrazek
Kiełbasa - Pyszności; Foto: Canva.com

Na początku znana dziennikarka zwróciła uwagę na cenę kiełbasy śląskiej wieprzowej. Okazało się, że opakowanie tzw. Megapaka (1,354 kg ) zawierające 12 kiełbas kosztuje 26 zł za 1 kg. Natomiast w przypadku opakowania ważącego 550 g - trzeba wydać jedynie 25 zł za jeden kilogram.

Dokładnie ta sama kiełbasa, sprawdziłam składy - składy są identyczne i tutaj jest 550 gramów. To jest taka paczka w zasadzie do przerobienia przez rodzinę. Ta kiełbasa śląska uwaga kosztuje 25 zł za kilogram, czyli mamy 1 zł taniej. - mówi Katarzyna Bosacka

Dziennikarka zaznaczyła również, że niekiedy mamy do czynienia z tymi samymi produktami o takiej samej gramaturze. Jednak ich cena zależy od tego, w jaki sposób zostały zapakowane. Jako przykład Bosacka pokazała szynkę szwarcwaldzką. Produkt zapakowany w poziomie był droższy od tego zapakowanego w pionie.

Okazuje się, że niektórzy producenci stosują różne sposoby, aby sprzedać nam towar po wyższej cenie. W związku z tym podczas zakupów warto czytać etykiety oraz porównywać produkty. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis