PrzepisPrzekąskiPyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym

Pyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym

Pyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym
Pyszności

17.09.2016 18:24, aktual.: 23.05.2017 22:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiam pizzę w każdej postaci. Poznaliśmy już jej wiele form, a więc dzisiaj przyszedł czas na kolejną. W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić pyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym.

Są bardzo smaczne i doskonale sprawdzą się na przykład jako przekąska na imprezę. Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. Ciasto:
  2. 1 kg mąka
  3. Nadzienie:
  4. sos pomidorowy
  5. salami
  6. mozzarella
  7. 3 łyżki masło roztopione
  8. 2 ząbki czosnek wyciśnięty
  9. sól
  10. pieprz
  11. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  12. parmezan starty
  13. 10 dag drozdże
  14. 100 g masło roztopione
  15. 2 szt. żółtko
  16. 1 szt. jajko
  17. szczypta sól
  18. 500 ml mleko
  19. 1 łyżka cukier
  20. 1 łyżka oregano
Sposób przygotowania:
1. Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn dodając do ciepłego, ale nie goracego mleka, następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru i łyżkę oregano. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodajemy roztopione masło, również stopniowo.
2. Przekrój ciasto na kawałki, a następnie z każdego z nich uformuj okręg.
3. Do każdego kawałka ciasta nałóż po 1 łyżce sosu pomidorowego, po 1 plastrze salami i po 1 łyżce mozzarelli.
4. Zawiń boki ciasta i uformuj kulki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Do miseczki włóż roztopione masło, czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka, nasmaruj mieszanką ulepione kulki.
6. Posyp kulki z wierzchu startym parmezanem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 15-20 minut.
7. Po 15-20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!
9.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także