Poprzecinała cebulę tworząc 16 ramion. Potem zanurzyła w oleju na 10 min, a kiedy ją wyjęła... oczom ukazał się kwiat!

Cebula święci triumfy jak nigdy przedtem! Zapiekana - nie tylko wygląda fenomenalnie, ale i smakuje naprawdę wyjątkowo. Bardzo prosty przepis, który na pewno zaskoczy Twoich gości.

Obrazek
Frania

Składniki:

- 1 bardzo duża cebula

- 250 g mąki

- 1 łyżeczka pieprzu cayenne

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka czosnku w proszku

- 1/2 łyżeczki oregano

- 2 łyżki papryki

- pieprz

- 2 jajka

- 250 ml mleka

- olej do smażenia

Obierz cebulę, później podziel ją na ćwiartki, ale tak, aby nie przekroić jej do końca. Podstawa cebuli musi trzymać ją razem. Finalnie musisz mieć 16 ramion.

zapiekana cebula (1)

Dzięki temu powstania nam ogromny kwiat. Pamiętaj jednak, że całość jest bardzo delikatna i należy się z nią obchodzić równie delikatnie.

zapiekana cebula (2)

W misce wymieszaj mąkę i wszystkie przyprawy.

zapiekana cebula (3)

Włóż w mieszankę cebulę. Za pomocą łyżki wsyp ją także do środka warzywa.

zapiekana cebula (4)

Pozbądź się nadmiaru, przekręcając cebulę nad miską.

zapiekana cebula (5)

Następnie pora na zanurzenie jej w jajku i mleku. Musisz zadbać o to, aby roztwór dostał się wszędzie.

zapiekana cebula (6)

Jeszcze raz włóż cebulę do mąki z dodatkami. Jeśli chcesz, aby wszystko dokładnie się 'przegryzło', możesz włożyć ją do lodówki na godzinę.

zapiekana cebula (7)

Kolejny krok to smażenie. Na początek włóż cebulę do góry nogami do oleju, aby końcówki były chrupiące - na około 15 sekund.

Później możesz ją powoli przekręcić. Zmniejsz ogień i dokładnie obserwuj cały proces. Miej ją cały czas na oku. Najważniejsze jest, aby się zarumieniła. Musi mieć złotawy odcień (zazwyczaj po około 10 minutach), najlepiej cały czas sprawdzać. Jednak staraj się jej nie wyciągać, tylko zerkać przez olej - nie chcesz przecież jeść jej w oddzielnych kawałkach.

zapiekana cebula (8)

Przełóż cebulę na paterę, zrób ulubiony sos i ciesz się cudownym smakiem!

zapiekana cebula (9)
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni