Poprzecinała cebulę tworząc 16 ramion. Potem zanurzyła w oleju na 10 min, a kiedy ją wyjęła... oczom ukazał się kwiat!
Cebula święci triumfy jak nigdy przedtem! Zapiekana - nie tylko wygląda fenomenalnie, ale i smakuje naprawdę wyjątkowo. Bardzo prosty przepis, który na pewno zaskoczy Twoich gości.
04.04.2016 | aktual.: 18.09.2023 12:59
Składniki:
- 1 bardzo duża cebula
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki papryki
- pieprz
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- olej do smażenia
Obierz cebulę, później podziel ją na ćwiartki, ale tak, aby nie przekroić jej do końca. Podstawa cebuli musi trzymać ją razem. Finalnie musisz mieć 16 ramion.
Dzięki temu powstania nam ogromny kwiat. Pamiętaj jednak, że całość jest bardzo delikatna i należy się z nią obchodzić równie delikatnie.
W misce wymieszaj mąkę i wszystkie przyprawy.
Włóż w mieszankę cebulę. Za pomocą łyżki wsyp ją także do środka warzywa.
Pozbądź się nadmiaru, przekręcając cebulę nad miską.
Następnie pora na zanurzenie jej w jajku i mleku. Musisz zadbać o to, aby roztwór dostał się wszędzie.
Jeszcze raz włóż cebulę do mąki z dodatkami. Jeśli chcesz, aby wszystko dokładnie się 'przegryzło', możesz włożyć ją do lodówki na godzinę.
Kolejny krok to smażenie. Na początek włóż cebulę do góry nogami do oleju, aby końcówki były chrupiące - na około 15 sekund.
Później możesz ją powoli przekręcić. Zmniejsz ogień i dokładnie obserwuj cały proces. Miej ją cały czas na oku. Najważniejsze jest, aby się zarumieniła. Musi mieć złotawy odcień (zazwyczaj po około 10 minutach), najlepiej cały czas sprawdzać. Jednak staraj się jej nie wyciągać, tylko zerkać przez olej - nie chcesz przecież jeść jej w oddzielnych kawałkach.