Pokazał koszmarnie drogie jagodzianki. Internauci byli pewni, że to słaby żart

Jagodzianki to pyszne bułeczki, których smak zna każdy z nas. W trakcie sezonu na jagody, każdy z nas chce spróbować tych słodkich wypieków. W związku z tym wyruszamy do pobliskiej piekarni. Tak też zrobił jeden ekonomista. Cena bułeczki go zszokowała!

ObrazekKoszmarnie wysokie ceny jagodzianek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Coraz droższa żywność

Obrazek
Sklep - Pyszności; Foto: Pixabay.com

W ubiegłym miesiącu poziom inflacji wyniósł aż 15, 4 %.  W konsekwencji ceny produktów żywnościowych szybują w górę. Nic nie wskazuje na to, że będzie lepiej. Koszt podstawowych produktów jest coraz wyższy. W związku z tym kupujemy rzadziej i mniej. Wiele oburzonych osób publikuje paragony oraz ceny żywności w internecie.

Jagodzianki

Obrazek
Jagodzianki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ostatnio było głośno na temat wysokich cen pieczywa. Okazuje się, że dotyczy to również innych wypieków, takich jak np. jagodzianki. W niektórych piekarniach te słodkie bułeczki są teraz wyjątkowo drogie.

Parę dni temu ekonomista Rafał Mundry miał ochotę na jagodzianki. W związku z tym postanowił zrobić zakupy w jednej wrocławskiej piekarni. Cena słodkiej bułeczki go zszokowała! Wynosiła aż 16 zł.

Ekonomista zrobił zdjęcie jagodzianek i opublikował je na Twitterze. Pod postem wybuchła dyskusja. Wiele osób myślało, że to żart. Niektórzy nie byli zdziwieni tak wysoką ceną. Pojawiły się komentarze również, w których użytkownicy zaznaczyli, że jest to jedna z droższych piekarni we Wrocławiu. W związku z tym, wysoka cena bułeczki, nie powinna budzić zdziwienia.

Rafał Mundry opublikował również zdjęcia innych wypieków. Wszystkie pochodziły z tej samej piekarni we Wrocławiu. Podkreślił, że za rogal z nutellą trzeba zapłacić 13 zł. Natomiast za bułeczkę z kremem pistacjowym, aż 15 zł.

Oprócz tego ekonomista opublikował również zdjęcie croissanta, który był po 8 zł. Rafał Mundry napisał, że trzy tygodnie temu był w Paryżu. Okazało się, że cena rogalika w zwykłej francuskiej piekarni wynosiła tylko 1,10 euro, czyli około 5 zł. Jest to dosyć duża różnica.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować domowe drożdżówki z borówkami krok po kroku. To prosty w wykonaniu, rewelacyjny deser dla całej rodziny. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza