Choinkowe brownie
Dziś przychodzimy z pomysłem na genialny deser świąteczny, który totalnie zawróci Ci w głowie. Choinkowe brownie, bo o nim mowa, skradło nasza serca od pierwszego kęsa!
17.12.2021 | aktual.: 18.12.2021 11:07
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest brownie. Otóż jest to słodki czekoladowy wypiek, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Pierwsze przepisy na znane na całym świecie ciasto pochodzą z początku XX wieku. Na koniec warto dodać, że nazwa brownie nawiązuje do ciemnobrązowego koloru wypieku.
Z biegiem czasu przepis na brownie przeszedł wiele metamorfoz. Do klasycznego ciasta zaczęto dodawać różnego rodzaju dodatki i my również przygotowaliśmy kilka własnych wariacji. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na brownie z orzechami, owocami, a nawet masą sernikową. Każda z propozycji jest mega pyszna i możemy polecić ją z czystym sumieniem.
Składniki
Składniki na brownie
- 200 g masła
- 350 g gorzkiej czekolady
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
Dodatki
- masa lukrowa (różne kolory)
- kolorowe i jadalne dekoracje
- laski cukrowe
Brownie
Bazą naszego dzisiejszego przepisu jest brownie, dlatego też pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania czekoladowego ciasta.
Na początek podziel na palniku pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz gorzką czekoladę - ją również podziel na mniejsze kawałki.
Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy kuchennej łopatki. Zdejmij garnek z palnika, kiedy wymieszane składniki stworzą jednolitą mieszankę. Następnie odstaw garnek na bok.
W suchej i czystej misce połącz przy pomocy robota kuchennego jajka oraz drobny cukier. Mieszanka powinna być puszysta i mieć ładny, żółty kolor.
Dopiero wtedy możesz zacząć dodawać do mieszanki małymi partiami czekoladowy miks, który przed chwilą zrobiłaś. Na koniec dorzuć do miski stopniowo mąkę tortową oraz szczyptę soli.
Pierwszy etap pracy nad przepisem mamy już za sobą.
Pieczenie
Przygotowaną mieszankę przełóż do kwadratowej formy o wymiarach 22x22 cm.
Pamiętaj, aby formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Aby papier się nie przemieszczał, możesz na spodzie formy rozprowadzić dodatkowo odrobinę masła.
Czekoladową mieszankę wyrównaj przy pomocy kuchennej mieszanki. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół".
Dekorowanie
Kiedy wyjmiesz ciasto z piekarnika, daj mu czas na ostygnięcie. Dzięki temu zabiegowi podzielenie wypieku na mniejsze kawałki będzie mega proste. A w tym konkretnym przypadku ma to kluczowe znaczenie.
Ostudzone ciasto podziel na 3 poziome kawałki, po czym przetnij ciasto dodatkowo pod kątem, aby ostatecznie uzyskać efekt mini choinek.
Każdą choinkę z brownie udekoruj według własnego upodobania. My do tego zadania użyliśmy masę cukrową oraz jadalne ozdoby. Na koniec dodaj do choinek "pień" - w tej roli idealnie sprawdzą się laski cukrowe. I to wszystko!
Wyczaruj pyszne choinki dla swoich bliskich jeszcze dzisiaj. Na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę. Jeśli szukasz więcej pomysłów na genialne desery w świątecznym klimacie, serdecznie zapraszamy do naszej bogatej bazy. Czeka tam na Ciebie wiele kulinarnych perełek.