Niesamowicie chrupiąca bagietka czosnkowa, którą przygotujesz w swoim domu. Koniec ze sklepowymi gotowcami

Chrupiąca bagietka czosnkowa bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Z łatwością przygotujesz ją w swoim domu, a smak jest po prostu nieziemski.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Pyszne pieczywo połączone z masłem czosnkowym w zapieczonej wersji może być samo w sobie szybki i prostym przepisem zarówno na smaczną kolację, jak i szybką przekąskę na ciepło. Oczywiście możesz dodać bonusowo ulubione składniki. Sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek czy zup, jak i solo. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować pyszną bagietkę czosnkową. Już nigdy nie sięgniesz po sklepowy zamiennik.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube

Bagietka czosnkowa- składniki

2-3 główki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1/3 kostki miękkiego masła

1 łyżeczka prażonej cebuli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Jak przygotować domową bagietkę czosnkową?

Umieść całe główki na desce do krojenia i odetnij górne części. Następnie przełóż je na folię aluminiową, polej oliwą z oliwek i zwiń w jedną kulkę.

Obrazek

Tak przygotowany czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czosnek po upieczeniu zyskuje maślany smak i gubi część swojej ostrości. Kiedy będzie już gotowy, wyciśnij upieczone ząbki do miski i połącz je z miękkim masłem, prażoną cebulą i ziołami prowansalskimi.

Obrazek

Umieść bagietkę na blacie kuchennym. Następnie podziel ją na pół, po czym przekrój w poziomie. W rezultacie powinnaś uzyskać dwie połówki, na których należy rozprowadzić teraz masło czosnkowe. Rozsmaruj grubą warstwę masła- będzie jeszcze smaczniej.

Obrazek
Bagietka - Pyszności

Bagietki z masłem czosnkowym wstaw do nagrzanego piekarnika. Tuż przed pieczeniem możesz posypać bagietkę opcjonalnie żółtym serem. Bagietkę piecz ok. 5 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przed podaniem podziel bagietkę na mniejsze kawałki i serwuj od razu. Na ciepło smakuje najlepiej, dlatego nie zwlekaj ani sekundy i podawaj ją zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu