Niesamowicie chrupiąca bagietka czosnkowa, którą przygotujesz w swoim domu. Koniec ze sklepowymi gotowcami
27.08.2022 12:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiąca bagietka czosnkowa bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Z łatwością przygotujesz ją w swoim domu, a smak jest po prostu nieziemski.
Pyszne pieczywo połączone z masłem czosnkowym w zapieczonej wersji może być samo w sobie szybki i prostym przepisem zarówno na smaczną kolację, jak i szybką przekąskę na ciepło. Oczywiście możesz dodać bonusowo ulubione składniki. Sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek czy zup, jak i solo. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować pyszną bagietkę czosnkową. Już nigdy nie sięgniesz po sklepowy zamiennik.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube
Bagietka czosnkowa- składniki
2-3 główki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 kostki miękkiego masła
1 łyżeczka prażonej cebuli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Jak przygotować domową bagietkę czosnkową?
Umieść całe główki na desce do krojenia i odetnij górne części. Następnie przełóż je na folię aluminiową, polej oliwą z oliwek i zwiń w jedną kulkę.
Tak przygotowany czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czosnek po upieczeniu zyskuje maślany smak i gubi część swojej ostrości. Kiedy będzie już gotowy, wyciśnij upieczone ząbki do miski i połącz je z miękkim masłem, prażoną cebulą i ziołami prowansalskimi.
Umieść bagietkę na blacie kuchennym. Następnie podziel ją na pół, po czym przekrój w poziomie. W rezultacie powinnaś uzyskać dwie połówki, na których należy rozprowadzić teraz masło czosnkowe. Rozsmaruj grubą warstwę masła- będzie jeszcze smaczniej.
Bagietki z masłem czosnkowym wstaw do nagrzanego piekarnika. Tuż przed pieczeniem możesz posypać bagietkę opcjonalnie żółtym serem. Bagietkę piecz ok. 5 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przed podaniem podziel bagietkę na mniejsze kawałki i serwuj od razu. Na ciepło smakuje najlepiej, dlatego nie zwlekaj ani sekundy i podawaj ją zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!