PrzepisPrzekąskiNiesamowicie chrupiąca bagietka czosnkowa, którą przygotujesz w swoim domu. Koniec ze sklepowymi gotowcami

Niesamowicie chrupiąca bagietka czosnkowa, którą przygotujesz w swoim domu. Koniec ze sklepowymi gotowcami

Niesamowicie chrupiąca bagietka czosnkowa, którą przygotujesz w swoim domu. Koniec ze sklepowymi gotowcami
Ewa
27.08.2022 12:39

Chrupiąca bagietka czosnkowa bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Z łatwością przygotujesz ją w swoim domu, a smak jest po prostu nieziemski.

Pyszne pieczywo połączone z masłem czosnkowym w zapieczonej wersji może być samo w sobie szybki i prostym przepisem zarówno na smaczną kolację, jak i szybką przekąskę na ciepło. Oczywiście możesz dodać bonusowo ulubione składniki. Sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek czy zup, jak i solo. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować pyszną bagietkę czosnkową. Już nigdy nie sięgniesz po sklepowy zamiennik.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube

Bagietka czosnkowa- składniki

2-3 główki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1/3 kostki miękkiego masła

1 łyżeczka prażonej cebuli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Jak przygotować domową bagietkę czosnkową?

Umieść całe główki na desce do krojenia i odetnij górne części. Następnie przełóż je na folię aluminiową, polej oliwą z oliwek i zwiń w jedną kulkę.

Obraz

Tak przygotowany czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czosnek po upieczeniu zyskuje maślany smak i gubi część swojej ostrości. Kiedy będzie już gotowy, wyciśnij upieczone ząbki do miski i połącz je z miękkim masłem, prażoną cebulą i ziołami prowansalskimi.

Obraz

Umieść bagietkę na blacie kuchennym. Następnie podziel ją na pół, po czym przekrój w poziomie. W rezultacie powinnaś uzyskać dwie połówki, na których należy rozprowadzić teraz masło czosnkowe. Rozsmaruj grubą warstwę masła- będzie jeszcze smaczniej.

Bagietka - Pyszności
Bagietka - Pyszności

Bagietki z masłem czosnkowym wstaw do nagrzanego piekarnika. Tuż przed pieczeniem możesz posypać bagietkę opcjonalnie żółtym serem. Bagietkę piecz ok. 5 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przed podaniem podziel bagietkę na mniejsze kawałki i serwuj od razu. Na ciepło smakuje najlepiej, dlatego nie zwlekaj ani sekundy i podawaj ją zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także