PrzepisCiasto drożdżowe będzie puszyste i wilgotne jak chmurka. Trzeba dodać do niego ten podstawowy składnik

Ciasto drożdżowe będzie puszyste i wilgotne jak chmurka. Trzeba dodać do niego ten podstawowy składnik

Ciasto drożdżowe - Pyszności; foto: Canva
Ciasto drożdżowe - Pyszności; foto: Canva

29.12.2022 10:44

Nie ma to, jak proste domowe ciasta, które możemy przygotować praktycznie w każdym momencie. Oprócz tego, że są niezwykle smaczne, to z powodzeniem możemy je zjeść do porannej kawy lub na deser po obiedzie. I takie właśnie jest ciasto drożdżowe na jogurcie z soczystymi owocami.

Ciasto drożdżowe na jogurcie - puszysty i niezwykle smaczny deser

Domowe receptury na ciasta, którymi dysponujemy, pozwalają nam upiec naprawdę wyjątkowe pyszności. Najważniejsza jest oczywiście odpowiednia proporcja składników. Ciasto drożdżowe na jogurcie to prawdziwy rarytas. Gdy zechcesz je przygotować, to musisz wiedzieć, że dodatek jogurtu sprawia, że jest ono wilgotne, delikatne, intensywne, ale nadal puszyste - zupełnie jak w przypadku najlepszej cukierni. Nie jest twarde i suche. Z powodzeniem możemy je spożywać również na następny dzień. Ważne jest, by trzymać je pod ściereczką - dzięki temu nie traci swojej puszystości.

Ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować ciasto drożdżowe na jogurcie?

Samo przygotowanie zajmie Ci około 30 minut. Do tego czasu należy doliczyć wyrastanie i pieczenie. Pomimo tego, że będziemy potrzebować wielu składników, to dla efektu, naprawdę warto sięgnąć po tę właśnie recepturę.

Składniki na rozczyn:

  • łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka mąki
  • 100 g jogurtu naturalnego.

Składniki na ciasto:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • łyżka cukru z wanilią
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli.

Składniki pod kruszonkę:

  • 500 g dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, jabłka, morele)
  • jajko
  • 500 g białego sera w kostce
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka skórki z otartej pomarańczy.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • około 100 g masła
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe na jogurcie to wyjątkowy przysmak. Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu - wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, mieszamy dokładnie ze sobą i pozostawiamy na około 10 minut do poruszania. Kolejny krok to wyrobienie ciasta. Składniki na ciasto dodajemy do wcześniej przygotowanego rozczynu i łączymy ze sobą. Teraz należy je ugniatać przez kilka minut - tak, aby masa była błyszcząca i jednolita. Pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie należy przełożyć je na blaszkę natłuszczoną masłem.

Pieczenie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva
Pieczenie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Teraz będzie dobrze, jeśli pozostawimy je na około 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy warstwę pod kruszonkę. W tym celu miksujemy biały ser z jajkiem, cukrem i skórką pomarańczową na gładką masę. Myjemy owoce i kroimy je na połówki. Teraz układamy je na ciasto i przykrywamy warstwą zmiksowanego sera. Końcowy etap to przygotowanie kruszonki. Ze składników zagniatamy ciasto i posypujemy nim wierzch. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut. Ciasto drożdżowe na jogurcie jest gotowe. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować sernik abstrakcję:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także