Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach

Tym razem w naszej kuchni postanowiliśmy stworzyć kultowe ciasto. Góra lodowa, bo o nim mowa, wyszła nam perfekcyjnie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Po prostu idealna kombinacja!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1/2 opakowania biszkopty okrągłe
  2. 1 opakowanie herbatniki maślane
  3. 1 słoik dżem porzeczkowy
  4. 80 g budyń waniliowy
  5. 750 ml mleko
  6. 2 szt. żółtka
  7. 1/2 szkl. cukier
  8. 200 g masło miękkie
  9. 1 łyżka mąka

Polewa

  1. 2 szkl. mleko w proszku
  2. 2 łyżki kakao
  3. 1/2 szkl. woda
  4. 6 łyżek cukier
  5. 180 g masło

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania budyniowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: żółtka, cukier, mleko (250 ml), budyń waniliowy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Resztę mleka zagotuj i połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką. Powstały krem przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.

Obrazek

3. Miękkie masło połącz z ostudzonym kremem. Pamiętaj rób to stopniowo.

Obrazek

4. W formie do pieczenia ułóż herbatniki. Następnie rozprowadź połowę dżemu porzeczkowego. Na wierzchu umieść część kremu. I powtórz całą procedurę jeszcze raz.

Obrazek

5. Na wierzchu ciasta ułóż w rzędzie okrągłe biszkopty. Jeśli są zbyt duże, możesz je dociąć z jednej strony. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj dwukolorową polewę. Najpierw połącz na palniku masło, cukier i wodę.

Obrazek

7. Ostudź mieszankę i od 2 szklanek mleka w proszku odejmij łyżkę produktu. Połącz składniki.

Obrazek

8. Powstały miks podziel na 2 miski. Do pierwszej dodaj mleko w proszku, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

9. Obie polewy ułóż na wierzchu ciastka, tworząc raz pas z białej, a następnie czekoladowej mieszanki. Ciasto wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.

Obrazek

10. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą