Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach
Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach
Tym razem w naszej kuchni postanowiliśmy stworzyć kultowe ciasto. Góra lodowa, bo o nim mowa, wyszła nam perfekcyjnie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Po prostu idealna kombinacja!
Pyszności
Składniki:
Podstawowe składniki
1/2 opakowania biszkopty okrągłe
1 opakowanie herbatniki maślane
1 słoik dżem porzeczkowy
80 g budyń waniliowy
750 ml mleko
2 szt. żółtka
1/2 szkl. cukier
200 g masło miękkie
1 łyżka mąka
Polewa
2 szkl. mleko w proszku
2 łyżki kakao
1/2 szkl. woda
6 łyżek cukier
180 g masło
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania budyniowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: żółtka, cukier, mleko (250 ml), budyń waniliowy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj.
2. Resztę mleka zagotuj i połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką. Powstały krem przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.
3. Miękkie masło połącz z ostudzonym kremem. Pamiętaj rób to stopniowo.
4. W formie do pieczenia ułóż herbatniki. Następnie rozprowadź połowę dżemu porzeczkowego. Na wierzchu umieść część kremu. I powtórz całą procedurę jeszcze raz.
5. Na wierzchu ciasta ułóż w rzędzie okrągłe biszkopty. Jeśli są zbyt duże, możesz je dociąć z jednej strony. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
6. W międzyczasie przygotuj dwukolorową polewę. Najpierw połącz na palniku masło, cukier i wodę.
7. Ostudź mieszankę i od 2 szklanek mleka w proszku odejmij łyżkę produktu. Połącz składniki.
8. Powstały miks podziel na 2 miski. Do pierwszej dodaj mleko w proszku, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.
9. Obie polewy ułóż na wierzchu ciastka, tworząc raz pas z białej, a następnie czekoladowej mieszanki. Ciasto wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.