Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi w wyjątkowy sposób. Używa bardzo starej metody

Ruskie czy z mięsem? To akurat nie ma żadnego znaczenia, bo najważniejsze jest tu ciasto. Jeśli chcesz przygotować to najlepsze, zgodnie z tradycyjną recepturą, to świetnie sprawdzi się tu ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Poznaj prosty patent!

ObrazekCiasto na pierogi Ewy Wachowicz - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/ewawachowicz/
Karol Wiak

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Na całokształt smaku pierogów istotny wpływ ma kilka czynników, ale najważniejszym z nich jest bez wątpienia ciasto. To odpowiednio przygotowane, w połączeniu z pysznym farszem powoduje, że pierogi rozpływają się w ustach. Na to kultowe danie, każdy ma swoją własną i niepowtarzalną recepturę. Jednak najlepiej sprawdzą się te tradycyjne przepisy. I taka właśnie jest opcja na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.

Obrazek
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w dodatkach zaproponowanych przez jurorkę, jak i sposobie przygotowania ciasta. Dodaje do niego jajko, co nie każdy praktykuje. Istotny jest tu również wrzątek. Połączenie tych patentów, daje naprawdę wspaniałe rezultaty. Jeśli chcesz poznać szczegóły, to koniecznie zapoznaj się z przepisem na ciasto, zaproponowanym przez Ewę Wachowicz.

Jak zrobić ciasto na pierogi Ewy Wachowicz?

Gwiazda Polsatu w swoim przepisie nawiązuje do tradycyjnych receptur. Dlatego też zdecydowała się "zaparzyć" powstałą masę. Dzięki temu, lepienie pierogów jest przyjemne i nie powoduje ich rozpadania się. Poznaj szczegółowy przepis.

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • jajko
  • wrzątek.

Sposób przygotowania:

Ilość składników na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz na pewno jest zaskoczeniem, ale możesz być pewny tego, że końcowy rezultat pozytywnie cię zaskoczy. Rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Uformuj z niej kopczyk z dołkiem i stopniowo wlewaj do niego wrzątek. Przy pomocy noża, zagarnij składniki do środka. Pamiętaj, by dodać tyle wody, aby uzyskać coś w rodzaju cienkich klusek.

Obrazek
Anna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva

Kolejnym krokiem jest wbicie całego jajka i ponowne połączenie składników przy pomocy noża. Teraz przystąp do wyrabiania ciasta rękoma. Gdy masa stanie się gładka, to jasny sygnał, że ciasto jest odpowiednio przygotowane. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 20 minut, by odpoczęło. Następnie je rozwałkuj na cienki placek, wytnij krążki i wypełnij je swoim ulubionym farszem. Tu panuje pełna dowolność. Następnie ugotuj pierogi. Smacznego!

Zobacz również, jak zrobić koperty z lasagne w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów