Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi w wyjątkowy sposób. Używa bardzo starej metody

Ruskie czy z mięsem? To akurat nie ma żadnego znaczenia, bo najważniejsze jest tu ciasto. Jeśli chcesz przygotować to najlepsze, zgodnie z tradycyjną recepturą, to świetnie sprawdzi się tu ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Poznaj prosty patent!

ObrazekCiasto na pierogi Ewy Wachowicz - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/ewawachowicz/
Karol Wiak

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Na całokształt smaku pierogów istotny wpływ ma kilka czynników, ale najważniejszym z nich jest bez wątpienia ciasto. To odpowiednio przygotowane, w połączeniu z pysznym farszem powoduje, że pierogi rozpływają się w ustach. Na to kultowe danie, każdy ma swoją własną i niepowtarzalną recepturę. Jednak najlepiej sprawdzą się te tradycyjne przepisy. I taka właśnie jest opcja na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.

Obrazek
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w dodatkach zaproponowanych przez jurorkę, jak i sposobie przygotowania ciasta. Dodaje do niego jajko, co nie każdy praktykuje. Istotny jest tu również wrzątek. Połączenie tych patentów, daje naprawdę wspaniałe rezultaty. Jeśli chcesz poznać szczegóły, to koniecznie zapoznaj się z przepisem na ciasto, zaproponowanym przez Ewę Wachowicz.

Jak zrobić ciasto na pierogi Ewy Wachowicz?

Gwiazda Polsatu w swoim przepisie nawiązuje do tradycyjnych receptur. Dlatego też zdecydowała się "zaparzyć" powstałą masę. Dzięki temu, lepienie pierogów jest przyjemne i nie powoduje ich rozpadania się. Poznaj szczegółowy przepis.

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • jajko
  • wrzątek.

Sposób przygotowania:

Ilość składników na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz na pewno jest zaskoczeniem, ale możesz być pewny tego, że końcowy rezultat pozytywnie cię zaskoczy. Rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Uformuj z niej kopczyk z dołkiem i stopniowo wlewaj do niego wrzątek. Przy pomocy noża, zagarnij składniki do środka. Pamiętaj, by dodać tyle wody, aby uzyskać coś w rodzaju cienkich klusek.

Obrazek
Anna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva

Kolejnym krokiem jest wbicie całego jajka i ponowne połączenie składników przy pomocy noża. Teraz przystąp do wyrabiania ciasta rękoma. Gdy masa stanie się gładka, to jasny sygnał, że ciasto jest odpowiednio przygotowane. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 20 minut, by odpoczęło. Następnie je rozwałkuj na cienki placek, wytnij krążki i wypełnij je swoim ulubionym farszem. Tu panuje pełna dowolność. Następnie ugotuj pierogi. Smacznego!

Zobacz również, jak zrobić koperty z lasagne w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀