Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler bije inne na głowę

Pizza. Czy jest wśród Was ktoś, kto jej nie lubi? Ktoś, kto za nią nie przepada? Jeśli nawet tak, to z pewnością są to nieliczne wyjątki!

Obrazek
Katarzyna Skoczek

Dziś mamy dla Was fantastyczny przepis na ciasto na pizze – jego autorką jest sama Magda Gessler. Jest pyszne i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.

W czym tkwi jego niezwykłość?

Kiedy wszystko zrobi się tak, jak należy, będzie lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone po bokach. A chyba właśnie takie jest najlepsze, prawda?

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 340 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki oliwy
Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
  3. Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na blacie oprószonym mąką, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
  4. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
  5. Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby mogło rosnąć (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
  6. Nagrzej piekarnik do 230ºC. Grzanie góra i dół.
  7. Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
  8. Z kul uformuj placki o średnicy około 30 centymetrów.
  9. Piecz przez 10 – 15 minut z ulubionymi dodatkami.
Prawda, że proste? Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów