Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler bije inne na głowę

Pizza. Czy jest wśród Was ktoś, kto jej nie lubi? Ktoś, kto za nią nie przepada? Jeśli nawet tak, to z pewnością są to nieliczne wyjątki!

Obrazek
Katarzyna Skoczek

Dziś mamy dla Was fantastyczny przepis na ciasto na pizze – jego autorką jest sama Magda Gessler. Jest pyszne i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.

W czym tkwi jego niezwykłość?

Kiedy wszystko zrobi się tak, jak należy, będzie lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone po bokach. A chyba właśnie takie jest najlepsze, prawda?

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 340 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki oliwy
Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
  3. Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na blacie oprószonym mąką, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
  4. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
  5. Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby mogło rosnąć (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
  6. Nagrzej piekarnik do 230ºC. Grzanie góra i dół.
  7. Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
  8. Z kul uformuj placki o średnicy około 30 centymetrów.
  9. Piecz przez 10 – 15 minut z ulubionymi dodatkami.
Prawda, że proste? Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯