Ciasto świąteczne, które znika w mig. W wielu polskich domach nie ma bez niego Bożego Narodzenia

To ciasto świąteczne jest obowiązkowe podczas zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia. Ma bardzo długi termin ważności i wiele warstw przekładanych kremem budyniowym. Teoretycznie może stać przez tydzień w lodówce, ale raczej tak długo nie dotrwa.

Aromatyczny miodownik na talerzykuAromatyczny miodownik na talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Paulina Hermann

Boże Narodzenie i poprzedzająca je wigilia to czas, który chcemy zawsze spędzać z rodziną. Już same przygotowania mogą być okazją do tego. Możemy też poznawać receptury naszych mam i babć, a potem wykorzystać je w swoich domach. Świetnym przykładem jest miodownik z musem brzoskwiniowym i orzechową posypką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Świąteczne ciasto, czyli miodownik - przepis

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki, cukru
  • 2 jajka,
  • 120 g margaryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody.

Składniki na krem:

  • budynie śmietankowe z cukrem,
  • 3 szklanki mleka,
  • 200 g masła.

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • puszka brzoskwiń z zalewy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne © Adobe Stock

Jak zrobić ciasto świąteczne? Oto przepis:

  1. Przesiej mąkę i sodę, a następnie wbij jajka do tej samej miski. Dodaj też posiekaną margarynę, cukier i miód.
  2. Ciasto zagnieć i podziel je na dwie części. Rozwałkuj je i ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wystudź.
  3. Brzoskwinie zmiksuj i dodaj do nich suchą galaretkę i sok cytrynowy. Odstaw do stężenia.
  4. Dwie szklanki mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Zrób budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź go. Możesz postawić budyń na przykład za okno, by proces ten przebiegł trochę szybciej.
  5. Utrzyj masło na puszystą masę i dodawaj stopniowo budyń.
  6. Teraz zacznij układać warstwy. Najpierw ciasto, potem krem budyniowy, a na koniec mus brzoskwiniowy. Całość zakryj ostatnim płatem ciasta.
  7. Podgrzej masę krówkową i posmaruj nią wierzch, wszystko posyp pokruszonymi orzechami. Ciasto świąteczne jest już gotowe.


Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione