PrzepisBoże NarodzenieCiasto świąteczne, które znika w mig. W wielu polskich domach nie ma bez niego Bożego Narodzenia

Ciasto świąteczne, które znika w mig. W wielu polskich domach nie ma bez niego Bożego Narodzenia

Aromatyczny miodownik na talerzyku
Aromatyczny miodownik na talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
30.11.2023 12:44

To ciasto świąteczne jest obowiązkowe podczas zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia. Ma bardzo długi termin ważności i wiele warstw przekładanych kremem budyniowym. Teoretycznie może stać przez tydzień w lodówce, ale raczej tak długo nie dotrwa.

Boże Narodzenie i poprzedzająca je wigilia to czas, który chcemy zawsze spędzać z rodziną. Już same przygotowania mogą być okazją do tego. Możemy też poznawać receptury naszych mam i babć, a potem wykorzystać je w swoich domach. Świetnym przykładem jest miodownik z musem brzoskwiniowym i orzechową posypką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczne ciasto, czyli miodownik - przepis

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki, cukru
  • 2 jajka,
  • 120 g margaryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody.

Składniki na krem:

  • budynie śmietankowe z cukrem,
  • 3 szklanki mleka,
  • 200 g masła.

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • puszka brzoskwiń z zalewy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne© Adobe Stock

Jak zrobić ciasto świąteczne? Oto przepis:

  1. Przesiej mąkę i sodę, a następnie wbij jajka do tej samej miski. Dodaj też posiekaną margarynę, cukier i miód.
  2. Ciasto zagnieć i podziel je na dwie części. Rozwałkuj je i ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wystudź.
  3. Brzoskwinie zmiksuj i dodaj do nich suchą galaretkę i sok cytrynowy. Odstaw do stężenia.
  4. Dwie szklanki mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Zrób budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź go. Możesz postawić budyń na przykład za okno, by proces ten przebiegł trochę szybciej.
  5. Utrzyj masło na puszystą masę i dodawaj stopniowo budyń.
  6. Teraz zacznij układać warstwy. Najpierw ciasto, potem krem budyniowy, a na koniec mus brzoskwiniowy. Całość zakryj ostatnim płatem ciasta.
  7. Podgrzej masę krówkową i posmaruj nią wierzch, wszystko posyp pokruszonymi orzechami. Ciasto świąteczne jest już gotowe.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także