Ciasto świąteczne, które znika w mig. W wielu polskich domach nie ma bez niego Bożego Narodzenia
To ciasto świąteczne jest obowiązkowe podczas zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia. Ma bardzo długi termin ważności i wiele warstw przekładanych kremem budyniowym. Teoretycznie może stać przez tydzień w lodówce, ale raczej tak długo nie dotrwa.
30.11.2023 12:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Boże Narodzenie i poprzedzająca je wigilia to czas, który chcemy zawsze spędzać z rodziną. Już same przygotowania mogą być okazją do tego. Możemy też poznawać receptury naszych mam i babć, a potem wykorzystać je w swoich domach. Świetnym przykładem jest miodownik z musem brzoskwiniowym i orzechową posypką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczne ciasto, czyli miodownik - przepis
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- pół szklanki, cukru
- 2 jajka,
- 120 g margaryny,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody.
Składniki na krem:
- budynie śmietankowe z cukrem,
- 3 szklanki mleka,
- 200 g masła.
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- puszka brzoskwiń z zalewy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- puszka masy kajmakowej,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Jak zrobić ciasto świąteczne? Oto przepis:
- Przesiej mąkę i sodę, a następnie wbij jajka do tej samej miski. Dodaj też posiekaną margarynę, cukier i miód.
- Ciasto zagnieć i podziel je na dwie części. Rozwałkuj je i ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wystudź.
- Brzoskwinie zmiksuj i dodaj do nich suchą galaretkę i sok cytrynowy. Odstaw do stężenia.
- Dwie szklanki mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Zrób budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź go. Możesz postawić budyń na przykład za okno, by proces ten przebiegł trochę szybciej.
- Utrzyj masło na puszystą masę i dodawaj stopniowo budyń.
- Teraz zacznij układać warstwy. Najpierw ciasto, potem krem budyniowy, a na koniec mus brzoskwiniowy. Całość zakryj ostatnim płatem ciasta.
- Podgrzej masę krówkową i posmaruj nią wierzch, wszystko posyp pokruszonymi orzechami. Ciasto świąteczne jest już gotowe.