WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Ciasto świąteczne, które znika w mig. W wielu polskich domach nie ma bez niego Bożego Narodzenia

To ciasto świąteczne jest obowiązkowe podczas zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia. Ma bardzo długi termin ważności i wiele warstw przekładanych kremem budyniowym. Teoretycznie może stać przez tydzień w lodówce, ale raczej tak długo nie dotrwa.

Aromatyczny miodownik na talerzykuAromatyczny miodownik na talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Boże Narodzenie i poprzedzająca je wigilia to czas, który chcemy zawsze spędzać z rodziną. Już same przygotowania mogą być okazją do tego. Możemy też poznawać receptury naszych mam i babć, a potem wykorzystać je w swoich domach. Świetnym przykładem jest miodownik z musem brzoskwiniowym i orzechową posypką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Świąteczne ciasto, czyli miodownik - przepis

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki, cukru
  • 2 jajka,
  • 120 g margaryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody.

Składniki na krem:

  • budynie śmietankowe z cukrem,
  • 3 szklanki mleka,
  • 200 g masła.

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • puszka brzoskwiń z zalewy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne © Adobe Stock

Jak zrobić ciasto świąteczne? Oto przepis:

  1. Przesiej mąkę i sodę, a następnie wbij jajka do tej samej miski. Dodaj też posiekaną margarynę, cukier i miód.
  2. Ciasto zagnieć i podziel je na dwie części. Rozwałkuj je i ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wystudź.
  3. Brzoskwinie zmiksuj i dodaj do nich suchą galaretkę i sok cytrynowy. Odstaw do stężenia.
  4. Dwie szklanki mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Zrób budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź go. Możesz postawić budyń na przykład za okno, by proces ten przebiegł trochę szybciej.
  5. Utrzyj masło na puszystą masę i dodawaj stopniowo budyń.
  6. Teraz zacznij układać warstwy. Najpierw ciasto, potem krem budyniowy, a na koniec mus brzoskwiniowy. Całość zakryj ostatnim płatem ciasta.
  7. Podgrzej masę krówkową i posmaruj nią wierzch, wszystko posyp pokruszonymi orzechami. Ciasto świąteczne jest już gotowe.


Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze