Już nigdy więcej nie przyrządzisz jajek w tradycyjny sposób! Ten przepis je przebije!

Choć to danie wygląda jak z najlepszej restauracji, możesz zrobić je samodzielnie w domowym zaciszu, bez zbędnego wysiłku! Ten trend jakiś czas temu pojawił się w sieci i ludzie z całego świata pod hashtagiem #cloudeggs dodają zdjęcia tego właśnie dania.

Obrazek
Frania

O czym mowa? Czym jest jajko na chmurce?

Już na pierwszy rzut oka można wpaść na to, że chodzi o rozdzielenie żółtka od białka. To jest jest kulminacyjny punkt, od którego zależy tak naprawdę efekt końcowy.

Przeróżne wariacje!

Oczywiście nie musicie ściśle opierać się na samym jajku - po kilku dniach mogłoby się to znudzić. Jest wachlarz możliwości, z których śmiało można skorzystać. Dodać można do tego bekon, ser, szynkę, a nawet pieczarki. Eksperymentujcie!

Jak się do tego zabrać?

  1. Oddziel żółtko od białka
  2. Ubij białko tak, aby było puszyste
  3. Dodaj składniki, na które masz ochotę (opcjonalnie)
  4. Przełóż białka na blachę, tworząc tzw. gniazda. Do środka wlej żółtka
  5. Do rozgrzanego do 180 °C piekarnika włóż na 6-8 minut jajka
  6. Po wyciągnięciu możesz posypać je serem

Kto już nabrał ochoty na taką przekąskę?

Takie podanie jajek może zdziała cuda w sytuacji, gdy Twoje dziecko jest niejadkiem. Jaki maluch nie byłby zachwycony czymś podanym na puszystej chmurce?

Nie musicie ograniczać się do samych jajek podanych na talerzu. Możecie położyć ja na bagietce, włożyć do hamburgera lub zrobić z nich danie główne po dodaniu składników. Może jakieś mięso? Może warzywa?

Jak widać, każdy interpretuje jajko na chmurce na swój sposób.

Jakie Wy macie pomysł na tę potrawę? Może wpadliście na coś, czym podzielibyście się z nami w komentarzach? Czekamy na szalone propozycje :)

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯