Dodaj go do kawy zamiast cukru. Zyska niezwykły smak i aromat, a dodatkowo będzie o wiele zdrowsza

Poranek bez kawy? Praktycznie niemożliwy! Okazuje się, że lubimy pić ten napój z wieloma dodatkami, w tym z cukrem. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co dodać do kawy zamiast cukru, to przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik!

ObrazekCo dodać do kawy zamiast cukru? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co dodać do kawy zamiast cukru? Postaw na popularną przyprawę korzenną!

Okazuje się, że kawa jest ulubionym napojem, po który chętnie sięgamy w różnych porach dnia. Pijemy ją z mlekiem, cukrem lub po prostu - zwykłą czarną. Sezon jesienno-zimowy to zawsze liczne wariacje na temat kawy. W popularnych kawiarniach serwowana jest z pysznymi dodatkami w postaci syropów, sezonowych owoców lub nawet z lodami. Dużą popularnością, szczególnie teraz, cieszą się przyprawy korzenne. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co dodać do kawy zamiast cukru, to wiedz, że jedna z przypraw korzennych, będzie tu najlepszym rozwiązaniem.

Obrazek
Cynamon - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego? A chociażby dlatego, że cynamon jest niezwykle charakterystyczną przyprawą, dzięki której nasza kawa zyska niezwykły smak i aromat, a z drugiej strony będzie wspaniała dla zdrowia. Smak słodyczy połączy się z delikatną pikantnością. Możesz go dodać w postaci zmielonej lub jako laska cynamonu, która podbije walory wizualne napoju. Kawę z cynamonem można podać z czekoladą, karmelem, jabłkami lub orzechami. Każdy przypadek będzie tym właściwym, gdy będziecie chcieli napić się aromatycznej kawy.

Jak cynamon w kawie wpływa na nasze zdrowie?

Jeśli w dalszym ciągu wahasz się, co dodać do kawy zamiast cukru, to z pewnością już wiesz, że cynamon będzie tym najlepszym wyjściem. Oprócz samych walorów smakowych, ta popularna przyprawa korzenna przyczynia się do poprawy stanu naszego zdrowia. W jaki sposób? Ma właściwości pobudzające i jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Wiedz również, że picie takiej kawy zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Kawa
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Poza tym, kawa z cynamonem poprawia nastrój, wspomaga odchudzanie, czy zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów. Niezwykle ważna jest tu również poprawa koncentracji i nastroju. Tak zaparzona kawa łagodzi ból głowy i zmniejsza senność, co jest szczególnie ważne w tak ponure dni, z jakimi obecnie mamy do czynienia. Co dodać do kawy zamiast cukru? Wystarczy, że do jednej filiżanki ulubionej kawy, dodasz pół łyżeczki cynamonu. Efekt gwarantowany!

A co powiesz na słodki dodatek do kawy? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Kinder Delice:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy