Co na wielkanocny stół poda gwiazdkowy szef kuchni? Andrea Camastra o świętach

Podczas gdy tysiące kilometrów oddzielają Polskę od Włoch, różnorodne tradycje wielkanocne wypełniają tę przestrzeń, Andrea Camastra buduje kulinarne mosty łączące te dwa odległe światy. Jego restauracje, Nuty i Senses, zdobyły łącznie siedem gwiazdek Michelin. A co szef myśli o żurku i majonezie?

Andrea Camastra z "Nuty" poleca swoje pomysły na WielkanocAndrea Camastra z "Nuty" poleca swoje pomysły na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

W swojej karierze zrewolucjonizował podejście do fuzji smaków, a teraz zaprasza nas na podróż po wielkanocnych stołach obu krajów. Camastra, uznawany za jednego z najbardziej innowacyjnych szefów kuchni w Polsce, przekracza granice nie tylko w swojej restauracji, ale także przy rodzinnym stole. Tam polskie tradycje zyskują włoski akcent, a włoskie dziedzictwo wzbogaca się o słowiańskie wpływy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku

Wielkanocne ucztowanie w Polsce i we Włoszek

Włoskie i polskie obchody Wielkiej Nocy różnią się w wielu aspektach, choć ich religijny fundament pozostaje wspólny. We Włoszech Wielka Sobota to czas błogosławienia domów przez księży, w przeciwieństwie do polskiego zwyczaju święcenia pokarmów.

- Mój stół w czasie świąt wypełniają polskie potrawy, bo Wielkanoc świętuję w rodzinnych stronach mojej żony, na Podkarpaciu - przyznaje Andrea Camastra, który chętnie przyjął polskie tradycje jako część swojego kulinarnego dziedzictwa.

W Niedzielę Wielkanocną włoskie rodziny zasiadają do obiadu, którego centralnym punktem jest jagnięcina. Regionalne różnice w jej przygotowaniu odzwierciedlają bogactwo włoskiej kultury kulinarnej - od zapiekanej z ziemniakami w Piemoncie, przez rzymską z czosnkiem i rozmarynem, po sardyńską z dodatkiem wina i anchois. Ta różnorodność kontrastuje z polskim stołem wielkanocnym, na którym znajdują się przeważnie wędliny, pieczone mięsa, biała kiełbasa i jajka pod różnymi postaciami. Żurek, tradycyjna polska zupa wielkanocna, podbił podniebienie włoskiego kucharza.

- Trudno mi sobie wyobrazić wielkanocne śniadanie bez porządnej porcji żurku pełnego jajek i dobrej kiełbasy. Jako osoba stroniąca od słodyczy, szczególnie doceniam tę wyrazistą, pikantną kompozycję na początek dnia - przyznaje.

Włoski szef kuchni, który zasłynął swoim umiłowaniem do tradycyjnej kuchni słowiańskiej uważa, że sekretem dobrego żurku jest równowaga między kwaskowatością, a lekkością konsystencji - nie może być ani mdły, ani przesadnie gęsty.

Jajka i sałatki - wielkanocny klasyk

Obok żurku na wielkanocnym stole królują jajka, które Camastra umiejętnie przekształca w kulinarne dzieła sztuki.

- Jajka z majonezem to kwintesencja kulinarnej prostoty, która potrafi zachwycić. Moja wersja tego klasyka zawiera dodatek wędzonego łososia lub odrobinę kawioru - takie połączenie zamienia skromną przystawkę w prawdziwą ucztę - zdradza swój sposób na to proste danie.

Wiosenny charakter Wielkanocy otwiera również kulinarne możliwości wykorzystania pierwszych sezonowych warzyw. - Młody groszek i pierwsze szparagi dodają świeżości i lekkości wielkanocnemu menu, równoważąc tradycyjnie cięższe dania - sugeruje, łącząc tradycję z naturalnym rytmem przyrody.

Chef Camastra z restauracji NUTA podkreśla także wartość różnorodności w podejściu do sałatek, które są nieodłącznym elementem obu kultur.

- Włoska insalata mista zachwyca lekkością i prostotą, z kolei polska sałatka jarzynowa kusi kremową konsystencją i bogatym smakiem majonezu, który tu w Polsce pokochałem - każda ma swoją niepowtarzalną wartość - zauważa, doceniając odmienne, ale równie cenne tradycje kulinarne Polski i Włoch.

To właśnie ta otwartość na różne smaki i techniki pozwala mu tworzyć wyjątkowe połączenia smakowe, które zyskały uznanie w świecie wysokiej gastronomii.

Słodka Wielkanoc we Włoszech - colomba

Jednym z najważniejszych włoskich symboli Wielkanocy jest colomba - drożdżowa babka w kształcie gołębicy.

- Panettone to przysmak bożonarodzeniowy, natomiast Wielkanoc celebrujemy z colombą - aromatyczną brioszką - wyjaśnia Camastra, rozwiewając popularne nieporozumienie dotyczące włoskich wypieków świątecznych.

Ta puszysta babka, posypana migdałami i cukrem, często z dodatkiem kandyzowanych owoców, stanowi kwintesencję włoskiej tradycji paschalnej, podobnie jak w Polsce babka drożdżowa czy mazurek. Z polskich wypieków w pamięci Camastry szczególne miejsce zajmują dwa klasyki: szarlotka i karpatka. Jako orędownik niemarnowania jedzenia doradza także, jak kreatywnie wykorzystać świąteczne resztki pokazując praktyczny aspekt włoskiego podejścia do gotowania, w którym nic nie powinno się zmarnować: - Doskonale sprawdzają się jako składniki lekkich sałatek lub zapiekanek z dodatkiem autorskiego sosu - podpowiada Camastra.

Mimo kulturowych różnic, fundamentalny aspekt udanego świętowania pozostaje wspólny dla obu tradycji.

- Sekret udanych świąt to staranne przygotowania z wyprzedzeniem - dzięki temu zamiast biegać między kuchnią a stołem, możemy w pełni cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi - podkreśla szef kuchni, który prosi, żeby zwracać się do niego Andrzej, nie Andrea.

Chef Andrea Camastra, integrując w swoim menu w NUCIE najlepsze elementy polskich i włoskich tradycji z azjatyckimi akcentami, pokazuje wartość kulinarnej otwartości. Jego doświadczenia pokazują, że szacunek dla odmiennych kultur nie wymaga rezygnacji z własnej tożsamości, a zachęca do twórczego dialogu, który wzbogaca obie strony. Wielkanocny stół staje się w ten sposób przestrzenią międzykulturowej wymiany, gdzie różnice są nie przeszkodą, lecz inspiracją do kulinarnych odkryć.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy