PoradyMarynowane kurki w smaku jak marzenie. Zrób je koniecznie wg zasady 2:1

Marynowane kurki w smaku jak marzenie. Zrób je koniecznie wg zasady 2:1

Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek.

Kurki w occie to prawdziwy przysmak.
Kurki w occie to prawdziwy przysmak.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.08.2024 14:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wzięłam sobie do serca poradę znanego kucharza. Powiedział mi, że kurek lepiej nie mrozić, bo tracą cały smak i aromat, a znacznie lepiej je zamarynować. I choć przygotowanie do słoików tych małych grzybków wydawało się pracochłonne, przekonałam się, że warto to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyważona ilość przypraw

Kurki marynowane to świetny sposób na zachowanie leśnego skarbu na długie zimowe miesiące. Trzeba je przygotować tak, by były jędrne i dobrze doprawione. Oczywiście ta druga kwestia dla każdego oznacza trochę co innego. Dla mnie najważniejszy jest smak grzybów, więc nie przesadzam z ilością przypraw.

Pierwszy krok

Kurki trzeba najpierw starannie przygotować, czyli oczyścić, umyć i przyciąć nóżki. Następny krok to obgotowywanie ich w marynacie z wody z octu z dodatkiem przypraw. Jeśli lubisz grzyby z cebulą, obgotuj również jej plasterki. Wystarczy około 5 minut, najmniej czasu potrzebują właśnie kurki. Potem można nawet jeszcze ciepłe włożyć do słoiczków.

Marynowane kurki

Składniki:

  • 1 kg świeżych kurek,
  • 2 cebule,
  • 500 ml octu 10 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżki soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • liście laurowe do smaku
  • kilka ziaren jałowca (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść kurki, usuwając wszelkie zabrudzenia i suche fragmenty. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.
  2. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, cukier, sól, pieprz, liście laurowe i ewentualnie ziarna jałowca. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  4. Dodaj kurki, cebulę do garnka z marynatą. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  5. Przygotuj słoiki i wieczka, starannie je umyj i wysusz.
  6. Kurki przelej do słoików, starając się równomiernie rozłożyć grzyby i cebulę. Napełnij słoiki do około 1 cm od brzegu.
  7. Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem. Pozostaw słoiki w tej pozycji, aż całkowicie ostygną.
  8. Przechowuj kurki marynowane w chłodnym i suchym miejscu. Po około 2-3 tygodniach będą gotowe, ale smak i aromat będą się jeszcze rozwijać. Zimą kurki są najlepsze.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kurki przepisykurkimarynowane grzyby