PoradyPod żadnym pozorem nie dodawaj jej podczas smażenia karpia. Przez nią traci chrupkość i smak

Pod żadnym pozorem nie dodawaj jej podczas smażenia karpia. Przez nią traci chrupkość i smak

Karp - Foto: Canva
Karp - Foto: Canva
13.12.2022 15:00

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie Wigilię bez karpia na stole. Pomimo tego, że w tym roku jego cena jest rekordowa, to chętnie przygotowujemy tę rybę. A czy wiesz, co zrobić, żeby karp miał chrupiącą skórkę? To niezwykle ważne w kontekście zbliżającej się Wigilii.

Co zrobić, żeby karp miał chrupiącą skórkę?

W jaki sposób przygotowujemy karpia na święta? Okazuje się, że większość z nas panieruje go w jajku i bułce tartej. Niestety, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo ryba po usmażeniu staje się ciężka i nieapetyczna. Nieumiejętne smażenie ryby może zepsuć jej smak, a przecież nie tego oczekujemy od Wigilii. Potrawy mają przecież zachwycać. Co zrobić, żeby karp miał chrupiącą skórkę? Wystarczy, że ograniczymy się do obtoczenia w samej mące i tym samym zrezygnujemy z bułki tartej. Gwarantujemy, że ryba wyjdzie smaczna i wyjątkowa!

Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródło kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródło kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Jak przygotować chrupiącego karpia?

Jeśli już wiesz, co zrobić, żeby karp miał chrupiącą skórkę, to warto jest poznać ten najlepszy naszym zdaniem przepis, który pozwoli Ci przyrządzić karpia w najlepszym wydaniu. Koniecznie zapoznaj się z nim, tuż przed przygotowaniem potraw na wigilijny stół.

Składniki:

  • 5 dzwonków z karpia
  • 3 łyżki masła
  • cytryna
  • mąka pszenna do obtoczenia karpia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Co zrobić, żeby karp miał chrupiącą skórkę? Skorzystać z tego przepisu! Rozpoczynamy od dokładnego opłukania ryby pod zimną wodą i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Tak przyprawioną rybę należy obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i przystępujemy do smażenia karpia. Smażymy go z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Powinno nam to zająć około 6 minut. Zdejmujemy rybę z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Faworki z karpia - Pyszności; foto: Canva
Faworki z karpia - Pyszności; foto: Canva

Karpia układamy na półmisku i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy posiekaną natką pietruszki. Do dekoracji można również dać plasterki cytryny. Chrupiący karp jest już gotowy do spożycia. Smacznego!

Karp gotowy, więc czas przygotować coś słodkiego. Zobacz przepis na makową choinkę z ciasta francuskiego z bakaliami. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także