PrzepisPrzekąskiCytrynowe shoty z galaretki i wódki - sposób podania alkoholu, który zachwyci każdego!

Cytrynowe shoty z galaretki i wódki - sposób podania alkoholu, który zachwyci każdego!

Cytrynowe shoty z galaretki i wódki - sposób podania alkoholu, który zachwyci każdego!
Pyszności

16.07.2016 18:09, aktual.: 25.05.2017 15:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz zaskoczyć czymś swoich znajomych lub przyjaciół na następnej imprezie? Nie wiesz jak? Nie przejmuj się, ponieważ już za chwilę podsunę ci na to świetny pomysł.

Sposobów podawania alkoholu jest bardzo wiele. W ostatnim czasie bardzo modne stały się galaretkowe shoty z wódką. Poznaliśmy już arbuzowe, truskawkowe. Dzisiaj przyszedł czas na... cytrynowe! Nie traćmy więc czasu i bierzmy się do pracy.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 3 szt. cytryna
  2. 115 ml sok z cytryny
  3. 40 ml sok pomarańczowy
  4. 75 g cukier
  5. 6 łyżeczek żelatyna
  6. 115 ml woda
  7. 115 ml wódka
Sposób przygotowania:
1. Każdą cytrynę przekrój na pół i wydrąż środek z każdej z nich. Pamiętaj, aby nie naruszyć skórki.
2. Wydrążone cytryny umieść w blaszce na babeczki lub w jakichkolwiek innych pojemnikach. Dzięki temu, będą utrzymane w pozycji pionowej i nic się z nich nie wyleje.
3. Rozgrzej garnek, a następnie włóż do niego sok z cytryny, sok pomarańczowy, cukier, żelatynę i wodę. Mieszaj i podgrzewaj przez ok. 5 minut, aby żelatyna się rozpuściła. Pamiętaj jednak, że mikstura nie może się zagotować!
4. Kiedy żelatyna się rozpuści, dodaj wódkę, wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
5. Przelej mieszankę z garnka do miarki do wody. W ten sposób łatwiej będzie przelać ją do cytryn. Następnie przelej miksturę do cytryn. Każdą z nich zalej do pełna. Włóż blaszkę z cytrynami do lodówki na całą noc.
6. Następnego dnia, wyjmij blaszkę z lodówki. Każdą cytrynę przekrój na 6 mniejszych części.
7. Miłej degustacji!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także