Czego unikać, aby wypieki były idealne?
W moim rodzinnym domu pieczeniem zawsze zajmowała się najstarsza siostra, Edyta. Jej wypieki były po prostu idealne, a ja jako dziecko myślałam, że to musi być magia. Z biegiem czasu, kiedy wyprowadziłam się z domu, postanowiłam spróbować swoich sił z wypiekami. I choć początki nie były łatwe, cieszę się, że się nie poddałam i tworzę wypieki dla swoich bliskich.
17.01.2020 | aktual.: 18.09.2023 13:00
Jeśli Ty również obawiasz się rozpocząć przygodę z pieczeniem, bo z góry zakładasz, że to nie ma sensu, przeczytaj ten artykuł do końca. Dzięki niemu dowiesz się czego unikać przy wypiekach. Tym samym wyeliminujesz najczęściej powtarzające się błędy, a co za tym idzie, Twoje ciasta i desery z pewnością się udadzą. No to przechodzimy do sedna!
#1 Nie czytasz dokładnie przepisu
Zanim rozpoczniesz pracę nad wypiekiem, usiądź spokojnie i zapoznaj się dokładnie z całym przepisem. Sprawdź czy masz wszystkie składniki, jaką mają mieć temperaturę i jakie kroki należy wykonać po kolei, aby uniknąć gafy.
Pamiętaj, przepis to po prostu podstawa, dlatego musisz przeczytać go zawsze "od deski do deski".
#2 Nie trzymasz się gramatury składników
W przepisie masz jasno wyszczególnione gramatury poszczególnych składników. I nie jest to tylko wymysł autora, który możesz modyfikować na oko. Jeśli w przepisie jest napisane, że masz użyć 200 g cukru, zrób to. W przeciwnym wypadku możesz uzyskać inne efekty, niż te przedstawione na zdjęciu dodanym do przepisu, z którego korzystasz.
Czas więc skończyć z dodawaniem składników "na oko", mając nadzieję, że ciasto i tak się uda.
#3 Bagatelizujesz temperaturę składników
Wypieki to tak naprawdę cały proces, dlatego każdy krok ma tu ogromne znaczenie. Jeśli więc w przepisie masz podane, że należy użyć miękkiego masła lub schłodzonej śmietanki, zrób to. Te wiadomości zostały dodane do przepisu na pewno nie bez powodu.
To cenne wskazówki, dzięki którym Twoje wypieki będą smaczne.
#4 Nie nagrzewasz piekarnika przed pieczeniem
W każdym przepisie znajdziesz wiadomość, że wypieki należy włożyć do nagrzanego piekarnia, ale jakoś zawsze Ci to umyka? No właśnie, to również duży błąd.
Nawet jeśli połączysz perfekcyjnie wszystkie składniki, uzyskując idealną mieszankę, cały projekt może zakończyć się klapą przez zimny piekarnik. Kiedy ciasto trafia do piekarnika, musi mieć odpowiednie warunki, aby mogło wyrosnąć, dlatego tak dużą rolę odgrywa tu nagrzanie piekarnika przed pieczeniem.
I jeszcze jedna mała rada ? Jeśli chcesz sprawdzić co dzieje się z Twoim ciastem i korci Cię, aby do niego zajrzeć, nigdy nie rób tego w pierwszej fazie pieczenia, ponieważ zmieniasz temperaturę w piekarniku, przez co ciasto może opaść lub nie wyrosnąć. Drzwiczki piekarnika możesz delikatnie uchylić dopiero w końcowej fazie pieczenia.
#5 Nie zabezpieczasz formy przed włożeniem do piekarnika
Aby wypieki wyszły perfekcyjne, musisz zadbać także o formę. To, czy ją zabezpieczysz w odpowiedni sposób, ma ogromne znaczenie. I tu możesz wykorzystać zarówno papier do pieczenia, zabezpieczając spód, jak i boki formy. W tej roli sprawdzi się również masło, którym należy natłuścić wewnętrzną powierzchnię formy.
#6 Choć w przepisie jest napisane, że masz przesiać składniki, nie robisz tego
To kolejny duży błąd, z którym należy skończyć jak najszybciej. Przesianie składników ma ogromne znaczenie w każdym przepisie, dzięki temu zabiegowi, pozbywasz się wszystkich niepotrzebnych grudek, uzyskując gładką masę. Co więcej, przesiewając mąkę, spulchniasz ją, co ma ogromne znaczenie dla całej receptury.
#7 Idealne wypieki = perfekcyjny krem, który wymaga uwagi, a jakoś o tym zapominasz
Przygotowanie odpowiedniego kremu może początkowo być trudne, ale uwierz mi, jeśli poświęcisz mu wystarczająco czasu i uwagi, efekty będą powalające. Po pierwsze, nigdzie się nie śpiesz. Łącz składniki powoli, najlepiej dzieląc je na mniejsze partie.
Jednocześnie obserwuj jak zmienia się Twój krem. Powinien tworzyć idealną mieszankę, bez grudek, być puszysty i mieć łady kolor.
#8 Nie dodajesz do wypieków szczypty soli
Wiem, początkowo może brzmieć to wręcz dziwnie, po co do wypieków sól? Uwierz mi, nawet szczypta soli ma ogromne znaczenie. Przyprawa podbija słodki smak wypieków, dlatego zawsze warto ją dodać do wypieku.
#9 Nie dajesz wypiekom "odpocząć" po pieczeniu
Każde ciasto po wyjęciu z piekarnika, potrzebuje chwili na "odpoczynek". I chodzi tu zarówno o krojenie, jak i dekoracje ciasta. Jeśli zaczniesz je kroić tuż po upieczeniu, może okazać się to nie lada wyzwaniem. Podobnie będzie w przypadku dekorowania wypieków, dlatego lepiej odczekać 15-20 minut, zanim przejdziesz do pracy z wypiekiem.
BONUS - perfekcyjne wypieki z trikiem Seby
Ten sprawdzony trik przyda się zarówno w przypadku wypieków, jak i deserów na zimno. Kup dwa papiery do pieczenia. Jeden z produktów podziel na trzy części, tak aby każdy element miał wysokość taką jak forma do pieczenia. Wszystko co teraz musisz zrobić, to zabezpieczyć spód formy przy pomocy całego arkusza do pieczenia. Zaś mniejsze rolki wykorzystaj do zabezpieczenia boków naczynia.
Dzięki temu trikowi, bez problemu wyjmiesz ciasto z formy. Nie musisz ryzykować, że zarysujesz ją nożem, podczas krojenia. Co więcej, jej wyczyszczenie będzie 100% łatwiejsze!