Czekolada i nietypowy owoc. Tylko tyle wystarczy, by wyczarować pyszne brownie

Czekoladowe desery to idealny sposób na poprawienie humoru w chłodny dzień. W tym przepisie wykorzystasz zaledwie 2 składniki, które przeniosą cię szybko do słodkiego raju. Bez dodatku cukru, bez mąki, za to z jednym owocem, który w zimowym okresie robi furorę.

Brownie z kakiBrownie z kaki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Brownie to jeden z deserów, który kochają niemal wszyscy. W końcu kto nie lubi czekolady? W tym przepisie łączy się ona z kaki i zamienia w lekkie jak puch ciasto. Ten deser zaskakuje prostotą i smakiem, któremu nie sposób się oprzeć.

Jak wykorzystać kaki?

To prawdziwy superowoc pełen witamin i minerałów. Owoc ten jest bogaty w witaminy A, C i E, antyoksydanty oraz błonnik, co czyni go doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika kaki wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Dojrzałe kaki ma intensywnie pomarańczowy kolor i miękki miąższ, który przypomina galaretkę lub miękkie masło. Smak kaki jest bardzo charakterystyczny i trudny do porównania z innymi owocami. Jest słodki, lekko karmelowy, z nutą miodow

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Brownie z 2 składników bez mąki, mleka i jajek

Brownie w tym wydaniu zdecydowanie zaskakuje. Miłośnicy kaki wyczują delikatną nutę, ale wciąż dominuje tutaj czekolada, jak na brownie przystało. Owoc wystarczy upiec i dodać do czekolady. Powstanie wtedy puszysty jak puch deser bez pieczenia. Słodki smak kaki doskonale komponuje się z gorzką czekoladą. Pożegnaj ciężkie, tradycyjne brownie i odkryj zdrowszą alternatywę.

Składniki:

  • 2 kaki,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kaki włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 12 minut.

Pieczone kaki
Pieczone kaki © Pyszności

Krok 2. Upieczone kaki przełóż ostrożnie do miski. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie zblenduj całość na jednolitą masę.

Brownie z kaki
Brownie z kaki © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przelej do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na całą noc.

Brownie z 2 składników
Brownie z 2 składników © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie podziel ciasto na kawałki i zachwycaj się smakiem pysznego brownie z dwóch składników. Smacznego!

Brownie z 2 składników
Brownie z 2 składników © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟