Czekolada i nietypowy owoc. Tylko tyle wystarczy, by wyczarować pyszne brownie

Czekoladowe desery to idealny sposób na poprawienie humoru w chłodny dzień. W tym przepisie wykorzystasz zaledwie 2 składniki, które przeniosą cię szybko do słodkiego raju. Bez dodatku cukru, bez mąki, za to z jednym owocem, który w zimowym okresie robi furorę.

Brownie z kakiBrownie z kaki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Brownie to jeden z deserów, który kochają niemal wszyscy. W końcu kto nie lubi czekolady? W tym przepisie łączy się ona z kaki i zamienia w lekkie jak puch ciasto. Ten deser zaskakuje prostotą i smakiem, któremu nie sposób się oprzeć.

Jak wykorzystać kaki?

To prawdziwy superowoc pełen witamin i minerałów. Owoc ten jest bogaty w witaminy A, C i E, antyoksydanty oraz błonnik, co czyni go doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika kaki wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Dojrzałe kaki ma intensywnie pomarańczowy kolor i miękki miąższ, który przypomina galaretkę lub miękkie masło. Smak kaki jest bardzo charakterystyczny i trudny do porównania z innymi owocami. Jest słodki, lekko karmelowy, z nutą miodow

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Brownie z 2 składników bez mąki, mleka i jajek

Brownie w tym wydaniu zdecydowanie zaskakuje. Miłośnicy kaki wyczują delikatną nutę, ale wciąż dominuje tutaj czekolada, jak na brownie przystało. Owoc wystarczy upiec i dodać do czekolady. Powstanie wtedy puszysty jak puch deser bez pieczenia. Słodki smak kaki doskonale komponuje się z gorzką czekoladą. Pożegnaj ciężkie, tradycyjne brownie i odkryj zdrowszą alternatywę.

Składniki:

  • 2 kaki,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kaki włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 12 minut.

Pieczone kaki
Pieczone kaki © Pyszności

Krok 2. Upieczone kaki przełóż ostrożnie do miski. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie zblenduj całość na jednolitą masę.

Brownie z kaki
Brownie z kaki © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przelej do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na całą noc.

Brownie z 2 składników
Brownie z 2 składników © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie podziel ciasto na kawałki i zachwycaj się smakiem pysznego brownie z dwóch składników. Smacznego!

Brownie z 2 składników
Brownie z 2 składników © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni