Czekoladowe doniczki z owocami na słodko

Chcesz zachwycić swoich gości ciekawym deserem? Podaj im czekoladowe doniczki z owocami, które nie tylko świetnie smakują, ale i genialnie się prezentują!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 300 g czekolada gorzka
  2. 500 ml śmietanka 30%
  3. 400 g serek mascaropone
  4. 4 łyżki cukier puder
  5. 1 opakowanie kruche ciastka czekoladowe
  6. ulubione owoce

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie rozprowadź ją w papierowych kubeczkach i wstaw do lodówki na godzinę.

Obrazek

2. Kiedy czekolada już zastygnie, ostrożnie usuń kubek.

Obrazek

3. W misce zmiksuj ze sobą śmietankę, cukier puder i serek mascarpone.

Obrazek

4. Uzupełnij czekoladowe doniczki, wypełniając je śmietankową mieszanką i owocami.

Obrazek

5. Posyp pokruszonymi ciasteczkami i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Obrazek

6. Przed podaniem dodaj świeże zioła, dzięki czemu deser będzie wyglądał jak prawdziwa doniczka!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością