Jeśli będziesz jeść surowy czosnek z miodem na pusty żołądek, właśnie to stanie się w Twoim ciałem
Czosnek jest absolutnym liderem, jeśli chodzi o rośliny lecznicze. Oczywiście, nie bez powodu!
08.11.2016 | aktual.: 18.09.2023 12:56
Jego liczne zalety znane są ludziom już od bardzo dawna.
Starożytni Egipcjanie używali go np. do wzmocnienia sił niewolników przy budowie piramid oraz pili sok z niego, aby uchronić się przed pasożytami.
Grecy jedli czosnek, aby zwiększyć w sobie odwagę, a Rzymianie w celu poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz złagodzenia bólu stawów.
Arabowie stosowali tę wspaniałą roślinę do leczenia ran i owrzodzeń. Z kolei w średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego.
I jak się okazuje, wszystko to było jak najbardziej słuszne!
Naukowcy przeprowadzali na czosnku naprawdę wiele badań i wszystko wskazuje na to, że ta niezwykła roślina potrafi naprawdę wiele:
- zapobiega miażdżycy, zawałom czy chorobie niedokrwiennej serca
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
- łagodzi ugryzienia owadów oraz katar sienny,
- leczy przeziębienia oraz zakażenia grzybicze,
- wzmacnia odporność,
- eliminuje toksyny.
Czosnek w połączeniu z imbirem oraz cebulą może pomagać w detoksykacji organizmu po chemioterapii.
Jeśli chcielibyście poprawić swoje zdrowie, ale niekoniecznie lubicie charakterystyczny, mocny smak tej rośliny, możecie połączyć ją z miodem.
Składniki:
- 2 surowe ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka miodu
Surowy czosnek rozgnieść i drobno posiekać, następnie odczekać 15 minut i dodać do miodu.
Tak przygotowany syrop należy spożywać na czczo.
Codzienne stosowanie tej mieszanki przez 7 dni wzmocni odporność oraz pomoże w osiągnięciu optymalnego stanu zdrowia.