Jeśli będziesz jeść surowy czosnek z miodem na pusty żołądek, właśnie to stanie się w Twoim ciałem

Czosnek jest absolutnym liderem, jeśli chodzi o rośliny lecznicze. Oczywiście, nie bez powodu!

Obrazek
justyna

Jego liczne zalety znane są ludziom już od bardzo dawna.

Starożytni Egipcjanie używali go np. do wzmocnienia sił niewolników przy budowie piramid oraz pili sok z niego, aby uchronić się przed pasożytami.

Grecy jedli czosnek, aby zwiększyć w sobie odwagę, a Rzymianie w celu poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz złagodzenia bólu stawów.

Arabowie stosowali tę wspaniałą roślinę do leczenia ran i owrzodzeń. Z kolei w średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

I jak się okazuje, wszystko to było jak najbardziej słuszne!

Naukowcy przeprowadzali na czosnku naprawdę wiele badań i wszystko wskazuje na to, że ta niezwykła roślina potrafi naprawdę wiele:

  • zapobiega miażdżycy, zawałom czy chorobie niedokrwiennej serca
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
  • łagodzi ugryzienia owadów oraz katar sienny,
  • leczy przeziębienia oraz zakażenia grzybicze,
  • wzmacnia odporność,
  • eliminuje toksyny.

Czosnek w połączeniu z imbirem oraz cebulą może pomagać w detoksykacji organizmu po chemioterapii.

Jeśli chcielibyście poprawić swoje zdrowie, ale niekoniecznie lubicie charakterystyczny, mocny smak tej rośliny, możecie połączyć ją z miodem.

Składniki:

  • 2 surowe ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka miodu

Surowy czosnek rozgnieść i drobno posiekać, następnie odczekać 15 minut i dodać do miodu.

Tak przygotowany syrop należy spożywać na czczo.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Codzienne stosowanie tej mieszanki przez 7 dni wzmocni odporność oraz pomoże w osiągnięciu optymalnego stanu zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej