Delikatne chlebki bez mąki i drożdży. Są lepsze i lżejsze nawet od zwykłego pieczywa
Szalejąca inflacja spowodowała, że ceny pieczywa rosną w zawrotnym tempie. W takiej sytuacji większość z nas decyduje się na domowe wypieki. Warto jest w związku z tym poznać przepis na domowe chlebki bez mąki i drożdży. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Chlebki bez mąki - w czym tkwi ich wyjątkowość?
Dlaczego warto zainteresować się właśnie tym przepisem? To bez wątpienia pyszny, domowy zamiennik tradycyjnego chleba, który praktycznie nie zawiera węglowodanów i jednocześnie jest bogaty w białko. Są delikatne, puszyste, a większość osób określa je mianem "chmur". Pomimo że znajdą się tu sceptycy, to jednak chlebki bez mąki to prawdziwe arcydzieło, gdy mówimy o pieczywie. Idealnie komponuje się z innymi dodatkami, które lubimy spożywać na śniadanie, obiad, czy kolację. Ważne jest to, że zrobisz je w parę chwil.
Jak przygotować chlebki bez mąki?
Na pewno nie jest to proces czaso- i pracochłonny. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i kilkunastu minut. Chlebki wyjdą rewelacyjne, a smakują jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami. Gwarantujemy, że rzadziej będziecie sięgać po tradycyjne pieczywo.
Składniki:
- 3 jajka (żółtka należy oddzielić od białek)
- twaróg pełnotłusty lub kremowy serek śmietankowy - 3 łyżki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz przygotować chlebki bez mąki, to należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 150 stopni Celsjusza. Oddzielamy białka od żółtek. W jednej misce łączymy ze sobą żółtka, twaróg i odrobinę cukru, a w drugiej ubijamy białka z proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Kolejny krok to ostrożne wymieszania mieszaniny żółtek z białkami. Starajmy się zrobić to tak, by nie rozbijać zbytnio puszystości białek. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki tworzymy placuszki. Przystępujemy do pieczenia.
Najlepiej będzie to zrobić na środkowej półce, przez około 30 minut. Mówiąc prościej - będą gotowe, gdy staną się ładne i złocisto-brązowe. Dobrze będzie kontrolować czas pieczenia, gdyż chlebki bez mąki bardzo łatwo jest przypalić. Po wyjęciu z piekarnika należy je ostudzić. Jeśli chcesz, by chlebki miały gumowatą konsystencję, to możesz je włożyć w woreczki strunowe. Smacznego!
A może tradycyjne pieczywo? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym: