Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę? Mało kto zna jej prawdziwą funkcję

Kluski śląskie to rozpływające się w ustach polskie, tradycyjne danie. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego mają dziurkę? Okazuje się, że pełni ona określone funkcje. Poniżej zdradzamy ten sekret!

ObrazekKluski śląskie - Pyszności; Źródło: canva.com
Agnieszka

Tradycyjne kluski ze Śląska

Obrazek
Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Kluski śląskie to pyszne polskie danie, które powstaje tylko z dwóch składników - mąki ziemniaczanej oraz ugotowanych ziemniaków. Nierzadko dodaje się do ciasta również jajko i sól, które wzbogacają smak naszej potrawy, a także nadają jej delikatnej konsystencji.

Kluskom tradycyjnie nadajemy kształt spłaszczonej kuli z dziurką w środku. Czy zawsze powinniśmy robić w nich dziurkę? Tak. Okazuje się, że pełni ona określone funkcje.

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?

Kultowe kluski zawsze powinny mieć dziurkę. Nie tylko nadaje ona potrawie atrakcyjnego wyglądu. Okazuje się, że dziurka w cieście pełni jeszcze dwie ważne funkcje. Warto wiedzieć jakie.

Po pierwsze dzięki dziurce w cieście nasze ciasto będzie równomiernie ugotowane. Dodatkowo czas gotowania nie będzie tak długi, jak w przypadku klusek bez dziurki. Unikniemy w ten sposób surowego bądź rozgotowanego ciasta.

Kolejna funkcja związana jest z prawidłowym podaniem dania. Kluski śląskiem powinny być polane sosem, który częściowo zgromadzi się w dziurce. W ten prosty sposób wzbogacamy smak potrawy.

Z czym podawać kluski?

Kluski śląskie najlepiej współgrają z mięsem. Wynika to z tego, że stanowią one świetny zamiennik gotowanych ziemniaków. Najlepiej, gdy polejemy je sosem mięsnym, bądź grzybowym.

Zdarza się, że to popularne danie podajemy z dodatkiem cukru i śmietany. Niekiedy dodajemy do nich również dżemy z takich owoców jak truskawki, jagody, czy maliny. Takie połączenie idealnie do siebie pasuje i wspaniale smakuje na obiad w letnie, ciepłe dni.

Poza tym kluski śląskie bardzo często serwujemy okraszone słoniną. Jest to najprostszy sposób podania tego popularnego dania. Świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem kapusty.

Jeśli jesteś fanem potraw z ziemniaków, koniecznie sprawdź nasz przepis na kulki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. 

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji