Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę? Mało kto zna jej prawdziwą funkcję

Kluski śląskie to rozpływające się w ustach polskie, tradycyjne danie. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego mają dziurkę? Okazuje się, że pełni ona określone funkcje. Poniżej zdradzamy ten sekret!

ObrazekKluski śląskie - Pyszności; Źródło: canva.com
Agnieszka

Tradycyjne kluski ze Śląska

Obrazek
Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Kluski śląskie to pyszne polskie danie, które powstaje tylko z dwóch składników - mąki ziemniaczanej oraz ugotowanych ziemniaków. Nierzadko dodaje się do ciasta również jajko i sól, które wzbogacają smak naszej potrawy, a także nadają jej delikatnej konsystencji.

Kluskom tradycyjnie nadajemy kształt spłaszczonej kuli z dziurką w środku. Czy zawsze powinniśmy robić w nich dziurkę? Tak. Okazuje się, że pełni ona określone funkcje.

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?

Kultowe kluski zawsze powinny mieć dziurkę. Nie tylko nadaje ona potrawie atrakcyjnego wyglądu. Okazuje się, że dziurka w cieście pełni jeszcze dwie ważne funkcje. Warto wiedzieć jakie.

Po pierwsze dzięki dziurce w cieście nasze ciasto będzie równomiernie ugotowane. Dodatkowo czas gotowania nie będzie tak długi, jak w przypadku klusek bez dziurki. Unikniemy w ten sposób surowego bądź rozgotowanego ciasta.

Kolejna funkcja związana jest z prawidłowym podaniem dania. Kluski śląskiem powinny być polane sosem, który częściowo zgromadzi się w dziurce. W ten prosty sposób wzbogacamy smak potrawy.

Z czym podawać kluski?

Kluski śląskie najlepiej współgrają z mięsem. Wynika to z tego, że stanowią one świetny zamiennik gotowanych ziemniaków. Najlepiej, gdy polejemy je sosem mięsnym, bądź grzybowym.

Zdarza się, że to popularne danie podajemy z dodatkiem cukru i śmietany. Niekiedy dodajemy do nich również dżemy z takich owoców jak truskawki, jagody, czy maliny. Takie połączenie idealnie do siebie pasuje i wspaniale smakuje na obiad w letnie, ciepłe dni.

Poza tym kluski śląskie bardzo często serwujemy okraszone słoniną. Jest to najprostszy sposób podania tego popularnego dania. Świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem kapusty.

Jeśli jesteś fanem potraw z ziemniaków, koniecznie sprawdź nasz przepis na kulki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. 

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło