Następnym razem podczas gotowania kalafiora wlej 2 szklanki mleka. Efekt przerasta wszelkie oczekiwania

Kalafior to ogromna bomba witaminowa. Znajdziesz w nim prawdziwe bogactwo drogocennych składników. Przede wszystkim cenimy go jednak na pyszny smak. Często podczas przygotowywania robi się gorzki i wydziela nieładny zapach? Jak tego uniknąć?

Obrazek
Paulina

Warto mieć na niego sposób! Dzięki ugotowaniu go w wodzie z solidnym dodatkiem mleka będzie pyszny i delikatny bez gorzkiego posmaku. Warto przetestować ten trik właśnie teraz, kiedy jest najpyszniejszy i dostępnym w niskich cenach.

Obrazek
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jaki kalafior wybrać?

Duża, jędrna główka o jednolitym kolorze to bardzo dobry wybór. Bardzo ważna kwestia to zwrócenie uwagi na liście. Ważne by były bardzo jędrne i zielone to oznacza, że kalafior jest świeży. Liście można także wykorzystać: do zupy lub zrobienia pysznych gołąbków.

Do przygotowania kalafiora w mleku potrzebujesz:

  • 1 duży kalafior
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem w równych proporcjach, czyli pół na pół z dodatkiem 1 łyżki cukru.Takie proporcje są najlepsze. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. Myjemy warzywo i dzielimy na różyczki. Optymalny czas gotowania to około 10-12 minut, nie wyjdzie wtedy zbyt twardy, ani za miękki. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy oraz zachować swój pierwotny kształt. Wyjmij warzywo z garnka, odsącz i podaj np. z ze złoconą na maśle bułką tartą.

Obrazek
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Czy kalafior jest zdrowy?

Tak, tak i jeszcze raz tak! To warzywo jest źródłem flawonoidów, witaminy A, C i E oraz beta-karotenu. Są to powszechnie wszystkim znane antyoksydanty, czyli substancje, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe. Jest to warzywo krzyżowe, wiec działanie przeciwnowotworowe wykazuje w kontekście  raka płuc, prostaty, jelita grubego czy piersi. Warzywo to również sprawdzi się u osób z problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą.

Jeśli lubisz  to warzywo, mamy na nie jeszcze jeden sposób. Kalafior zapiekany z szynką i sosem serowym: 

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀