Do klasycznych cynamonek dodaję 1 składnik. Wychodzą cudownie mięciutkie i smaczne
Chyba trudno o deser, który bardziej kojarzy się z jesienią niż cynamonki. Te bułeczki ze słodkim nadzieniem, polane lukrem należą do komfortowego jedzenia, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Postanowiłam je jednak ulepszyć i dodałam do nich jabłka. Wyszły przepyszne!
Zastanawiając się nad tym, jak mogę udoskonalić swoje cynamonki, doszłam do wniosku, że brakuje w nich owocu, który przełamie ich słodycz - a idealne do tego będą jabłka. Wystarczy wybrać twardsze, lekko kwaśne odmiany, które świetnie sprawdzą się w wypiekach i nie rozpadną podczas duszenia. Taki dodatek nie tylko balansuje smak, ale też dodaje cynamonkom świeżości i jesiennego charakteru.
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Jakie jabłka do cynamonek?
Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się twardsze i lekko kwaśne jabłka, które nie rozpadną się całkowicie podczas duszenia i dobrze zrównoważą słodycz ciasta. Dobrym wyborem będzie szara reneta, która ma wyrazisty smak i idealnie nadaje się do wypieków. Świetnie sprawdzą się także boskoop czy antonówka, a jeśli wolisz łagodniejszy efekt, sięgnij po ligola lub glostera. Kluczowe jest, aby jabłka były jędrne i soczyste – wtedy nadzienie będzie smaczne, ale nie wodniste.
Przepis na cynamonki z jabłkami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 70 g masła,
- 50 g cukru,
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 żółtko (do posmarowania gotowych bułeczek),
- 60 ml mleka (do posmarowania gotowych bułeczek).
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 40 g masła,
- sok i skórka z połówki cytryny,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 łyżki cynamonu.
Składniki na lukier:
- 80 g cukru pudru,
- 30-40 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli, wlej mleko z drożdżami, dodaj jajko i żółtka, a następnie wyrób ciasto.
- Gdy zacznie się łączyć, dołóż miękkie masło i wyrabiaj dalej, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przykryj i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na kawałki.
- Przełóż je na patelnię z masłem, dodaj sok i skórkę z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i cynamon.
- Następnie smaż przez 15 minut, aż jabłka zmiękną i lekko się rozpadną. Przestudź je.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa blaty o wymiarach ok. 30 x 30 cm.
- Rozłóż nadzienie, zwiń w roladki i pokrój na 24 kawałki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz przez 20 minut, aż będą złociste.
- W miseczce wymieszaj cukier puder z mlekiem na gładki lukier i polej nim upieczone, ciepłe bułeczki. Gotowe!