Do klasycznych cynamonek dodaję 1 składnik. Wychodzą cudownie mięciutkie i smaczne

Chyba trudno o deser, który bardziej kojarzy się z jesienią niż cynamonki. Te bułeczki ze słodkim nadzieniem, polane lukrem należą do komfortowego jedzenia, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Postanowiłam je jednak ulepszyć i dodałam do nich jabłka. Wyszły przepyszne!

Do klasycznych cynamonek dodaję 1 składnikDo klasycznych cynamonek dodaję 1 składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | roman

Zastanawiając się nad tym, jak mogę udoskonalić swoje cynamonki, doszłam do wniosku, że brakuje w nich owocu, który przełamie ich słodycz - a idealne do tego będą jabłka. Wystarczy wybrać twardsze, lekko kwaśne odmiany, które świetnie sprawdzą się w wypiekach i nie rozpadną podczas duszenia. Taki dodatek nie tylko balansuje smak, ale też dodaje cynamonkom świeżości i jesiennego charakteru.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Jakie jabłka do cynamonek?

Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się twardsze i lekko kwaśne jabłka, które nie rozpadną się całkowicie podczas duszenia i dobrze zrównoważą słodycz ciasta. Dobrym wyborem będzie szara reneta, która ma wyrazisty smak i idealnie nadaje się do wypieków. Świetnie sprawdzą się także boskoop czy antonówka, a jeśli wolisz łagodniejszy efekt, sięgnij po ligola lub glostera. Kluczowe jest, aby jabłka były jędrne i soczyste – wtedy nadzienie będzie smaczne, ale nie wodniste.

Przepis na cynamonki z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 70 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko (do posmarowania gotowych bułeczek),
  • 60 ml mleka (do posmarowania gotowych bułeczek).

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 40 g masła,
  • sok i skórka z połówki cytryny,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cynamonu.

Składniki na lukier:

  • 80 g cukru pudru,
  • 30-40 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli, wlej mleko z drożdżami, dodaj jajko i żółtka, a następnie wyrób ciasto.
  3. Gdy zacznie się łączyć, dołóż miękkie masło i wyrabiaj dalej, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Przykryj i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na kawałki.
  6. Przełóż je na patelnię z masłem, dodaj sok i skórkę z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i cynamon.
  7. Następnie smaż przez 15 minut, aż jabłka zmiękną i lekko się rozpadną. Przestudź je.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa blaty o wymiarach ok. 30 x 30 cm.
  9. Rozłóż nadzienie, zwiń w roladki i pokrój na 24 kawałki.
  10. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz przez 20 minut, aż będą złociste.
  12. W miseczce wymieszaj cukier puder z mlekiem na gładki lukier i polej nim upieczone, ciepłe bułeczki. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo