Do klasycznych cynamonek dodaję 1 składnik. Wychodzą cudownie mięciutkie i smaczne

Chyba trudno o deser, który bardziej kojarzy się z jesienią niż cynamonki. Te bułeczki ze słodkim nadzieniem, polane lukrem należą do komfortowego jedzenia, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Postanowiłam je jednak ulepszyć i dodałam do nich jabłka. Wyszły przepyszne!

Do klasycznych cynamonek dodaję 1 składnikDo klasycznych cynamonek dodaję 1 składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | roman

Zastanawiając się nad tym, jak mogę udoskonalić swoje cynamonki, doszłam do wniosku, że brakuje w nich owocu, który przełamie ich słodycz - a idealne do tego będą jabłka. Wystarczy wybrać twardsze, lekko kwaśne odmiany, które świetnie sprawdzą się w wypiekach i nie rozpadną podczas duszenia. Taki dodatek nie tylko balansuje smak, ale też dodaje cynamonkom świeżości i jesiennego charakteru.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Jakie jabłka do cynamonek?

Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się twardsze i lekko kwaśne jabłka, które nie rozpadną się całkowicie podczas duszenia i dobrze zrównoważą słodycz ciasta. Dobrym wyborem będzie szara reneta, która ma wyrazisty smak i idealnie nadaje się do wypieków. Świetnie sprawdzą się także boskoop czy antonówka, a jeśli wolisz łagodniejszy efekt, sięgnij po ligola lub glostera. Kluczowe jest, aby jabłka były jędrne i soczyste – wtedy nadzienie będzie smaczne, ale nie wodniste.

Przepis na cynamonki z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 70 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko (do posmarowania gotowych bułeczek),
  • 60 ml mleka (do posmarowania gotowych bułeczek).

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 40 g masła,
  • sok i skórka z połówki cytryny,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cynamonu.

Składniki na lukier:

  • 80 g cukru pudru,
  • 30-40 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli, wlej mleko z drożdżami, dodaj jajko i żółtka, a następnie wyrób ciasto.
  3. Gdy zacznie się łączyć, dołóż miękkie masło i wyrabiaj dalej, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Przykryj i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na kawałki.
  6. Przełóż je na patelnię z masłem, dodaj sok i skórkę z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i cynamon.
  7. Następnie smaż przez 15 minut, aż jabłka zmiękną i lekko się rozpadną. Przestudź je.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa blaty o wymiarach ok. 30 x 30 cm.
  9. Rozłóż nadzienie, zwiń w roladki i pokrój na 24 kawałki.
  10. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz przez 20 minut, aż będą złociste.
  12. W miseczce wymieszaj cukier puder z mlekiem na gładki lukier i polej nim upieczone, ciepłe bułeczki. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇