Do obiadu często podaję mizerię z serkiem. Wszyscy proszą o dokładkę
Poszukujesz pomysłu na lekką innowację w przygotowaniu mizerii? Też niedawno byłem na tym etapie. Dzisiaj serwuję mizerię z nietypowym dodatkiem — serkiem wiejskim. Wychodzi pyszna i nie jest to wcale koniec jej zalet.
17.07.2024 | aktual.: 17.07.2024 10:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek na stołach Polaków. Doceniamy ją wszyscy, a latem, gdy na zewnątrz piekące upały, to uczucie jeszcze się pogłębia. A jednak schładzanie mizerii w lodówce to jedno, drugie — to składniki. Postanowiłem nieco zamieszać w tradycyjnym składzie tej surówki i dzisiaj nie żałuję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczyłoby przejść się po trzech dowolnych polskich gospodarstwach, by zrozumieć, że mizeria — chociaż jest to pozycja klasyczna — wszędzie smakuje odrobinę inaczej. Niektórzy preferują doprawianie jej na słodko, inni na słono. Dodają posiekaną cebulę lub całkiem z niej rezygnują. Ogórki ścierają albo kroją, zostawiają skórkę lub pozbywają się jej. Całość oczywiście posypują siekanym koperkiem... A czasem pomijają ten dodatek.
Nic więc dziwnego, że mizeria ma wiele twarzy. Można też przecież zupełnie nie używać do niej śmietany i postawić na ocet. Muszę jednak przyznać, że tak przygotowanej mizerii raczej nie widziałbym u siebie w domu. Mimo to postanowiłem zastąpić śmietanę innym składnikiem: serkiem wiejskim. Ten zdrowy produkt spożywczy, pełny białka, wapnia, żelaza i witamin, jest od jakiegoś czasu moim ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Doskonale smakuje w formie omleta (w połączeniu z jajkami), a mizeria z serkiem to prawdziwy majstersztyk. Przekonaj się o tym samemu!
Mizeria z serkiem wiejskim
Składniki:
- 500 g ogórków,
- 150 g serka wiejskiego,
- sól, pieprz,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieram, myję i kroję w cienkie plastry. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut.
- Po tym czasie odsączam ogórki z nadmiaru wody. Dodaję do nich serek wiejski i drobno posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można też użyć cukru! Wstawiam do lodówki na kwadrans i gotowe. Smacznego!