Ten grzyb rośnie nawet zimą. Polacy niesłusznie go pomijają

Mogłoby się wydawać, że sezon na grzybobranie powoli dobiega końca, bo z lasów miłośnicy spacerów wychodzą z pustymi koszykami. Okazuje się jednak, że smaczne okazy zebrać można również zimą, gdy nikt się tego nie spodziewa.

Płomienica zimowaPłomienica zimowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Orest Lyzhechka
Ewa Malinowska

Płomiennica zimowa to grzyb, który warto szukać w lesie późną jesienią i zimą. Znaleźć ją można od października do marca, pod warunkiem że nie ma silnych i mocnych mrozów na zewnątrz. Charakterystyczny smak płomiennicy, często porównywany do delikatnych owoców morza, dzięki czemu jest cennym kąskiem dla miłośników grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Jesienne i zimowe grzyby

Chociaż grzybobranie nierozerwalnie kojarzy się z wczesną jesienią, to dla wprawnego oka trwa tak naprawdę przez cały rok. Każda pora roku ma swoje charakterystyczne gatunki grzybów, od wiosennych smardzów po zimowe płomiennice. Warto więc nie ograniczać się do spacerów tylko teraz - wyjdzie to zdecydowanie na zdrowie.

To nie są takie tradycyjne grzyby jak teraz, które znaleźć można w ściółce. Jest głównie tak zwana trójca zimowa: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa i ucho bzowe - mówi certyfikowana grzyboznawczyni Agnieszka Bogajewicz-Lamcha w rozmowie z Pyszności.pl
Agnieszka Bogajewicz-Lamcha
Agnieszka Bogajewicz-Lamcha © Agnieszka Bogajewicz-Lamcha

Płomiennica zimowa - ukryty skarb lasu

Znaleźć ją można w wielu miejscach, zwłaszcza na pniach i pniakach drzew liściastych, zwłaszcza topól i wierzb, ale również na wielu innych gatunkach. Widać ją najbardziej, gdy opadną już liście. Na dodatek rośnie kępami, więc z jednego miejsca można wyjść z naprawdę solidnie wypełnionym koszykiem.

Płomiennica zimowa wyróżnia się błyszczącym, śliskim kapeluszem o barwie od żółtej do pomarańczowej. Trzon jest aksamitny, często zakrzywiony i pozbawiony pierścienia. Miąższ jest biały i elastyczny. Brak pierścienia oraz aksamitny trzon to kluczowe cechy, które odróżniają płomiennicę zimową od innych grzybów.

Płomiennica zimowa pomylona może być z hełmówką jadowitą, która jest śmiertelnie trująca. Aby uniknąć pomyłki, warto dokładnie obejrzeć trzon grzyba. Płomiennica zimowa nie ma żadnego pierścienia, podczas gdy trująca hełmówka posiada wyraźny, biały pierścień.

Płomiennica zimowa nadaje się do jedzenia
Płomiennica zimowa nadaje się do jedzenia © Wikimedia Commons

Płomiennica zimowa posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz wzmacniające, co sprzyja poprawie odporności organizmu. Grzyb ten jest również badany pod kątem wspomagania pracy mózgu i zwiększenia koncentracji. Spożywanie płomiennicy może pomóc w walce z chorobami cywilizacyjnymi jak stres i bezsenność.

Pamiętaj - zbieraj tylko te grzyby, których jesteś w 100 proc. pewien. Jeśli masz wątpliwości, zostaw grzyby w lesie lub zanieś je do pobliskiej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Ja wykorzystać płomennicę zimową w kuchni?

Grzyb ten doskonale nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania oraz jako składnik farszu do pierogów czy krokietów.

W kuchni orientalnej znany jest jako enoki i często można go spotkać w supermarketach. Jego specyficzny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw nie tylko w Polsce, ale i na Dalekim Wschodzie.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler