Ten grzyb rośnie nawet zimą. Polacy niesłusznie go pomijają
Mogłoby się wydawać, że sezon na grzybobranie powoli dobiega końca, bo z lasów miłośnicy spacerów wychodzą z pustymi koszykami. Okazuje się jednak, że smaczne okazy zebrać można również zimą, gdy nikt się tego nie spodziewa.
04.11.2024 15:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Płomiennica zimowa to grzyb, który warto szukać w lesie późną jesienią i zimą. Znaleźć ją można od października do marca, pod warunkiem że nie ma silnych i mocnych mrozów na zewnątrz. Charakterystyczny smak płomiennicy, często porównywany do delikatnych owoców morza, dzięki czemu jest cennym kąskiem dla miłośników grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienne i zimowe grzyby
Chociaż grzybobranie nierozerwalnie kojarzy się z wczesną jesienią, to dla wprawnego oka trwa tak naprawdę przez cały rok. Każda pora roku ma swoje charakterystyczne gatunki grzybów, od wiosennych smardzów po zimowe płomiennice. Warto więc nie ograniczać się do spacerów tylko teraz - wyjdzie to zdecydowanie na zdrowie.
To nie są takie tradycyjne grzyby jak teraz, które znaleźć można w ściółce. Jest głównie tak zwana trójca zimowa: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa i ucho bzowe - mówi certyfikowana grzyboznawczyni Agnieszka Bogajewicz-Lamcha w rozmowie z Pyszności.pl
Płomiennica zimowa - ukryty skarb lasu
Znaleźć ją można w wielu miejscach, zwłaszcza na pniach i pniakach drzew liściastych, zwłaszcza topól i wierzb, ale również na wielu innych gatunkach. Widać ją najbardziej, gdy opadną już liście. Na dodatek rośnie kępami, więc z jednego miejsca można wyjść z naprawdę solidnie wypełnionym koszykiem.
Płomiennica zimowa wyróżnia się błyszczącym, śliskim kapeluszem o barwie od żółtej do pomarańczowej. Trzon jest aksamitny, często zakrzywiony i pozbawiony pierścienia. Miąższ jest biały i elastyczny. Brak pierścienia oraz aksamitny trzon to kluczowe cechy, które odróżniają płomiennicę zimową od innych grzybów.
Płomiennica zimowa pomylona może być z hełmówką jadowitą, która jest śmiertelnie trująca. Aby uniknąć pomyłki, warto dokładnie obejrzeć trzon grzyba. Płomiennica zimowa nie ma żadnego pierścienia, podczas gdy trująca hełmówka posiada wyraźny, biały pierścień.
Płomiennica zimowa posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz wzmacniające, co sprzyja poprawie odporności organizmu. Grzyb ten jest również badany pod kątem wspomagania pracy mózgu i zwiększenia koncentracji. Spożywanie płomiennicy może pomóc w walce z chorobami cywilizacyjnymi jak stres i bezsenność.
Pamiętaj - zbieraj tylko te grzyby, których jesteś w 100 proc. pewien. Jeśli masz wątpliwości, zostaw grzyby w lesie lub zanieś je do pobliskiej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Ja wykorzystać płomennicę zimową w kuchni?
Grzyb ten doskonale nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania oraz jako składnik farszu do pierogów czy krokietów.
W kuchni orientalnej znany jest jako enoki i często można go spotkać w supermarketach. Jego specyficzny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw nie tylko w Polsce, ale i na Dalekim Wschodzie.