PrzepisPrzekąskiDo śniadaniówek pakuję dzieciom domowe paluszki. Znacznie lepsze i zdrowsze niż ze sklepu

Do śniadaniówek pakuję dzieciom domowe paluszki. Znacznie lepsze i zdrowsze niż ze sklepu

Domowe paluszki - Pyszności
Domowe paluszki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2024 08:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Działy ze słonymi przekąskami kuszą paluszkami i krakersami w różnych kształtach i smakach. Nic jednak nie może równać się z domowymi, chrupiącymi pałeczkami, które wzbogacam dodatkowo o twaróg. Są zdrowe i smaczne, a dzieci za nimi przepadają.

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadaniówki, uwielbiają je dzieci oraz dorośli. Ten przepis w mojej rodzinie robi prawdziwą furorę, a ja cieszę się, że mogę podać bliskim coś smacznego i całkiem zdrowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe paluszki do chrupania

Domowe paluszki z twarogiem to nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych. Sklepowe nie bywają aż tak złe, jednak zupełnie nie umywają się do tych domowych. Wiesz dokładnie, co jesz i unikasz sztucznych dodatków czy też nadmiaru soli.

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia© unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones

Twaróg jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodając do niego pełnoziarnistą mąkę, wzbogacasz paluszki o błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego.

Twarogowe paluszki - prosty przepis na zdrową przekąskę

Przygotowanie to sprawa naprawdę prosta, ale od razu ostrzegam, że znikają tak szybko, że lepiej przygotować podwójną porcję. W pracy chrupią dorośli, ze śniadaniówki chętnie wyjadają dzieci, a i na imprezach cieszą się zawsze sporym powodzeniem.

Chrupiące paluszki z twarogiem - Pyszności
Chrupiące paluszki z twarogiem - Pyszności© Pixabay

To przepis "na oko", bo najlepiej sprawdzać w piekarniku, czy paluszki już się przypiekły. Czas zależy od tego, jak grube będą wałeczki ciasta. Im cieńsze paluszki, tym szybciej się upieką.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ulubione przyprawy (np. suszony czosnek, oregano, ziarenka sezamu).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem, masło rozpuść w garnuszku.
  2. W misce wymieszaj twaróg, masło, mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie, dodając mąkę stopniowo, aż uzyskasz gładką i elastyczną kulę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk.
  3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki wałeczek.
  4. Posyp paluszki ulubionymi przyprawami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Możesz je podać z ulubionym dipem, np. z czosnkowym lub pomidorowym. Polecam upiec wtedy nieco grubsze paluszki, by łatwiej było nabrać nimi sos. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także