Do śniadaniówek pakuję dzieciom domowe paluszki. Znacznie lepsze i zdrowsze niż ze sklepu

Działy ze słonymi przekąskami kuszą paluszkami i krakersami w różnych kształtach i smakach. Nic jednak nie może równać się z domowymi, chrupiącymi pałeczkami, które wzbogacam dodatkowo o twaróg. Są zdrowe i smaczne, a dzieci za nimi przepadają.

Domowe paluszki - PysznościDomowe paluszki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadaniówki, uwielbiają je dzieci oraz dorośli. Ten przepis w mojej rodzinie robi prawdziwą furorę, a ja cieszę się, że mogę podać bliskim coś smacznego i całkiem zdrowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Domowe paluszki do chrupania

Domowe paluszki z twarogiem to nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych. Sklepowe nie bywają aż tak złe, jednak zupełnie nie umywają się do tych domowych. Wiesz dokładnie, co jesz i unikasz sztucznych dodatków czy też nadmiaru soli.

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia © unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones

Twaróg jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodając do niego pełnoziarnistą mąkę, wzbogacasz paluszki o błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego.

Twarogowe paluszki - prosty przepis na zdrową przekąskę

Przygotowanie to sprawa naprawdę prosta, ale od razu ostrzegam, że znikają tak szybko, że lepiej przygotować podwójną porcję. W pracy chrupią dorośli, ze śniadaniówki chętnie wyjadają dzieci, a i na imprezach cieszą się zawsze sporym powodzeniem.

Chrupiące paluszki z twarogiem - Pyszności
Chrupiące paluszki z twarogiem - Pyszności © Pixabay

To przepis "na oko", bo najlepiej sprawdzać w piekarniku, czy paluszki już się przypiekły. Czas zależy od tego, jak grube będą wałeczki ciasta. Im cieńsze paluszki, tym szybciej się upieką.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ulubione przyprawy (np. suszony czosnek, oregano, ziarenka sezamu).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem, masło rozpuść w garnuszku.
  2. W misce wymieszaj twaróg, masło, mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie, dodając mąkę stopniowo, aż uzyskasz gładką i elastyczną kulę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk.
  3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki wałeczek.
  4. Posyp paluszki ulubionymi przyprawami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Możesz je podać z ulubionym dipem, np. z czosnkowym lub pomidorowym. Polecam upiec wtedy nieco grubsze paluszki, by łatwiej było nabrać nimi sos. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy