Do śniadaniówek pakuję dzieciom domowe paluszki. Znacznie lepsze i zdrowsze niż ze sklepu

Działy ze słonymi przekąskami kuszą paluszkami i krakersami w różnych kształtach i smakach. Nic jednak nie może równać się z domowymi, chrupiącymi pałeczkami, które wzbogacam dodatkowo o twaróg. Są zdrowe i smaczne, a dzieci za nimi przepadają.

Domowe paluszki - PysznościDomowe paluszki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadaniówki, uwielbiają je dzieci oraz dorośli. Ten przepis w mojej rodzinie robi prawdziwą furorę, a ja cieszę się, że mogę podać bliskim coś smacznego i całkiem zdrowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Domowe paluszki do chrupania

Domowe paluszki z twarogiem to nie tylko pyszna przekąska, ale także świetny sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych. Sklepowe nie bywają aż tak złe, jednak zupełnie nie umywają się do tych domowych. Wiesz dokładnie, co jesz i unikasz sztucznych dodatków czy też nadmiaru soli.

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia © unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones

Twaróg jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodając do niego pełnoziarnistą mąkę, wzbogacasz paluszki o błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego.

Twarogowe paluszki - prosty przepis na zdrową przekąskę

Przygotowanie to sprawa naprawdę prosta, ale od razu ostrzegam, że znikają tak szybko, że lepiej przygotować podwójną porcję. W pracy chrupią dorośli, ze śniadaniówki chętnie wyjadają dzieci, a i na imprezach cieszą się zawsze sporym powodzeniem.

Chrupiące paluszki z twarogiem - Pyszności
Chrupiące paluszki z twarogiem - Pyszności © Pixabay

To przepis "na oko", bo najlepiej sprawdzać w piekarniku, czy paluszki już się przypiekły. Czas zależy od tego, jak grube będą wałeczki ciasta. Im cieńsze paluszki, tym szybciej się upieką.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ulubione przyprawy (np. suszony czosnek, oregano, ziarenka sezamu).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem, masło rozpuść w garnuszku.
  2. W misce wymieszaj twaróg, masło, mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie, dodając mąkę stopniowo, aż uzyskasz gładką i elastyczną kulę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk.
  3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki wałeczek.
  4. Posyp paluszki ulubionymi przyprawami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Możesz je podać z ulubionym dipem, np. z czosnkowym lub pomidorowym. Polecam upiec wtedy nieco grubsze paluszki, by łatwiej było nabrać nimi sos. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇