Dodaj 4 łyżki do smalczyku. Będzie śnieżnobiały

Tłuste produkty wróciły do łask, a to wszystko zasługa diety ketogenicznej, która opiera się na tłuszczach. Jednym z takich produktów jest smalec. Skład gotowego produktu pozostawia wiele do życzenia. Lepiej przygotować go samodzielnie. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Przepis na domowy smalec. Przepis na domowy smalec.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vera Kuttelvaserova

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu smalec stał w każdej polskiej kuchni. Używaliśmy go do smażenia, pieczenia czy jako smarowidło na kanapkę. Czasy się zmieniły, a smalec na długi czas okrył się złą sławą. Tak było przez lata — aż do momentu pojawienia się diety ketogenicznej, która stała się tak popularna jak niegdyś dieta Duncana. Smalec znów wrócił do łask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Czy warto jeść smalec?

Smalec to nic innego, jak czysty tłuszcz zwierzęcy. Mogłoby się wydawać, że nie ma żadnych wartości odżywczych. Prawda jest taka, że ponad 50 proc. smalcu stanowią zdrowe tłuszcze jednonasycone, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. To jeszcze nie koniec. Smalec to jedno z najtańszych i zarazem, najzdrowszych źródeł... witaminy D. Ten tłuszcz wyróżnia się bardzo wysoką temperaturą dymienia i można wykorzystać go do smażenia czy pieczenia. Kostka smalcu kosztuje zaledwie kilka złotych i można zastąpić nim olej czy masło.

Smalec domowy — przepis

Jak widać, nie ma się czego bać. Smalec to jeden z najzdrowszych produktów odzwierzęcych. Choć ma naprawdę wiele kalorii, warto włączyć go do swojej diety — chociaż raz na jakiś czas. Przedstawiamy przepis na domowy smalec, który smakuje jak ten, który serwowali nam nasi dziadkowie.

Składniki:

  • 700 g surowej słoniny,
  • 400 g surowego boczku,
  • 2 duże cebule,
  • 1 słodkie jabłko (np. Champion),
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • łyżka soli,
  • cztery łyżki mleka.

Przygotowanie:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż wytopi się z niej cały tłuszcz. Zajmie ci to ok. 20-30 minut.
  2. W międzyczasie pokrój boczek i dorzuć go do wytapiającego się tłuszczu.
  3. Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój w kostkę cebule i jabłko. Dodaj je do boczku i słoniny. Całość smaż jeszcze przez kilka minut na bardzo wolnym ogniu.
  4. Pod koniec smażenia dodaj mleko, sól i majeranek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i smaż jeszcze przed dwie minuty. Dodatek mleka sprawi, że smalec będzie śnieżnobiały.
  5. Gotowy smalec przelej do słoików i po zamknięciu postaw je do góry dnem. Kiedy całkowicie ostygną, wstaw je do lodówki na kilka godzin.
  6. Najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇