Dodaj 4 łyżki do smalczyku. Będzie śnieżnobiały
Tłuste produkty wróciły do łask, a to wszystko zasługa diety ketogenicznej, która opiera się na tłuszczach. Jednym z takich produktów jest smalec. Skład gotowego produktu pozostawia wiele do życzenia. Lepiej przygotować go samodzielnie. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
15.01.2024 18:19
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu smalec stał w każdej polskiej kuchni. Używaliśmy go do smażenia, pieczenia czy jako smarowidło na kanapkę. Czasy się zmieniły, a smalec na długi czas okrył się złą sławą. Tak było przez lata — aż do momentu pojawienia się diety ketogenicznej, która stała się tak popularna jak niegdyś dieta Duncana. Smalec znów wrócił do łask.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy warto jeść smalec?
Smalec to nic innego, jak czysty tłuszcz zwierzęcy. Mogłoby się wydawać, że nie ma żadnych wartości odżywczych. Prawda jest taka, że ponad 50 proc. smalcu stanowią zdrowe tłuszcze jednonasycone, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. To jeszcze nie koniec. Smalec to jedno z najtańszych i zarazem, najzdrowszych źródeł... witaminy D. Ten tłuszcz wyróżnia się bardzo wysoką temperaturą dymienia i można wykorzystać go do smażenia czy pieczenia. Kostka smalcu kosztuje zaledwie kilka złotych i można zastąpić nim olej czy masło.
Smalec domowy — przepis
Jak widać, nie ma się czego bać. Smalec to jeden z najzdrowszych produktów odzwierzęcych. Choć ma naprawdę wiele kalorii, warto włączyć go do swojej diety — chociaż raz na jakiś czas. Przedstawiamy przepis na domowy smalec, który smakuje jak ten, który serwowali nam nasi dziadkowie.
Składniki:
- 700 g surowej słoniny,
- 400 g surowego boczku,
- 2 duże cebule,
- 1 słodkie jabłko (np. Champion),
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- łyżka soli,
- cztery łyżki mleka.
Przygotowanie:
- Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż wytopi się z niej cały tłuszcz. Zajmie ci to ok. 20-30 minut.
- W międzyczasie pokrój boczek i dorzuć go do wytapiającego się tłuszczu.
- Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój w kostkę cebule i jabłko. Dodaj je do boczku i słoniny. Całość smaż jeszcze przez kilka minut na bardzo wolnym ogniu.
- Pod koniec smażenia dodaj mleko, sól i majeranek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i smaż jeszcze przed dwie minuty. Dodatek mleka sprawi, że smalec będzie śnieżnobiały.
- Gotowy smalec przelej do słoików i po zamknięciu postaw je do góry dnem. Kiedy całkowicie ostygną, wstaw je do lodówki na kilka godzin.
- Najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym.