Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień. Najlepiej smakuje podsmażony na maśle
Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo pysznych dań regionalnych, które nie ustępują klasykom światowych kuchni. Wiele z nich znane jest tylko nielicznym tak jak piróg biłgorajski. Moja ciocia przygotowuje go po mistrzowsku.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 14:10
Nazwa może być myląca, bo tak naprawdę z pierogami to danie ma niewiele wspólnego. Znacznie bardziej przypomina pasztet lub zapiekankę, chociaż skrywa w swoim wnętrzu ziemniaki, twaróg i kaszę gryczaną. Przepis jest naprawdę prosty, składniki niedrogie i łatwo dostępne - to często spotykane cechy w potrawach kuchni regionalnej. Jeśli jeszcze nie jadłeś piróga, najwyższa pora to nadrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piróg biłgorajski
Jak nazwa podpowiada, przepis na to danie podchodzi z Biłgoraja, miasta w południowo-wschodniej Polsce, w województwie lubelskim. Z tamtych rejonów pochodzi też moja ciocia, która zaszczepiła w naszej rodzinie miłość do piróga.
W 2005 roku pieróg biłgorajski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. To dowód na to, nie trzeba wiele, aby wyczarować coś smacznego i pożywnego.
Składniki:
Farsz:
- 350 g ziemniaków,
- 150 g sera twarogowego,
- 1 łyżeczka smalcu,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 3 jajka,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- sól,
- kilka gałązek posiekanej mięty.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 10 g drożdży,
- 1/2 szklanki śmietany,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieram i gotuję. Gdy będą już gotowe, odcedzam je, zostawiając trochę wody w garnku.
- Wsypuję kaszę, dorzucam smalec i mieszam. Odstawiam na kilka minut.
- Gdy masa przestygnie, dodaję pokruszony twaróg, rozkłócone jajka, sól, pieprz oraz miętę i dokładnie mieszam. Można użyć zarówno świeżej jak i suszonej.
- Do miseczki wkruszam drożdże, dodaję śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszam.
- Masło siekam wraz z mąką. Dodaję śmietanę z drożdżami i zagniatam.
- Blaszkę o wymiarach 30x15 cm natłuszczam i wykładam 2/3 rozwałkowanego ciasta, wylepiając dno i boki.
- Następnie dodaję farsz i wyrównuję łyżką. Przykrywam rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 1 godzinę 20 minut. Po pół godziny pieczenia przykrywam danie kawałkiem papieru do pieczenia.
Gotowe danie serwuję na gorąco z dodatkiem śmietany, maślanki lub kefiru. Piróg biłgorajski można również po wystudzeniu pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo