PrzepisKuchnia polskaCiocia spod Biłgoraja piecze co tydzień. Najlepiej smakuje podsmażony na maśle

Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień. Najlepiej smakuje podsmażony na maśle

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo pysznych dań regionalnych, które nie ustępują klasykom światowych kuchni. Wiele z nich znane jest tylko nielicznym tak jak piróg biłgorajski. Moja ciocia przygotowuje go po mistrzowsku.

Piróg biłgorajski - Pyszności
Piróg biłgorajski - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Dżej Kej i spółka

11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 14:10

Nazwa może być myląca, bo tak naprawdę z pierogami to danie ma niewiele wspólnego. Znacznie bardziej przypomina pasztet lub zapiekankę, chociaż skrywa w swoim wnętrzu ziemniaki, twaróg i kaszę gryczaną. Przepis jest naprawdę prosty, składniki niedrogie i łatwo dostępne - to często spotykane cechy w potrawach kuchni regionalnej. Jeśli jeszcze nie jadłeś piróga, najwyższa pora to nadrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piróg biłgorajski

Jak nazwa podpowiada, przepis na to danie podchodzi z Biłgoraja, miasta w południowo-wschodniej Polsce, w województwie lubelskim. Z tamtych rejonów pochodzi też moja ciocia, która zaszczepiła w naszej rodzinie miłość do piróga.

Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubeszczyźnie
Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubeszczyźnie© Twitter

W 2005 roku pieróg biłgorajski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. To dowód na to, nie trzeba wiele, aby wyczarować coś smacznego i pożywnego.

Składniki:

Farsz:

  • 350 g ziemniaków,
  • 150 g sera twarogowego,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • kilka gałązek posiekanej mięty.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 10 g drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję. Gdy będą już gotowe, odcedzam je, zostawiając trochę wody w garnku.
  2. Wsypuję kaszę, dorzucam smalec i mieszam. Odstawiam na kilka minut.
  3. Gdy masa przestygnie, dodaję pokruszony twaróg, rozkłócone jajka, sól, pieprz oraz miętę i dokładnie mieszam. Można użyć zarówno świeżej jak i suszonej.
  4. Do miseczki wkruszam drożdże, dodaję śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  5. Masło siekam wraz z mąką. Dodaję śmietanę z drożdżami i zagniatam.
  6. Blaszkę o wymiarach 30x15 cm natłuszczam i wykładam 2/3 rozwałkowanego ciasta, wylepiając dno i boki.
  7. Następnie dodaję farsz i wyrównuję łyżką. Przykrywam rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
  8. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 1 godzinę 20 minut. Po pół godziny pieczenia przykrywam danie kawałkiem papieru do pieczenia.

Gotowe danie serwuję na gorąco z dodatkiem śmietany, maślanki lub kefiru. Piróg biłgorajski można również po wystudzeniu pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piróg biłgorajski z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami :)

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
obiad za 15 złprzepispiróg
Wybrane dla Ciebie