Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień. Najlepiej smakuje podsmażony na maśle

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo pysznych dań regionalnych, które nie ustępują klasykom światowych kuchni. Wiele z nich znane jest tylko nielicznym tak jak piróg biłgorajski. Moja ciocia przygotowuje go po mistrzowsku.

Piróg biłgorajski - PysznościPiróg biłgorajski - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Dżej Kej i spółka
Ewa Malinowska

Nazwa może być myląca, bo tak naprawdę z pierogami to danie ma niewiele wspólnego. Znacznie bardziej przypomina pasztet lub zapiekankę, chociaż skrywa w swoim wnętrzu ziemniaki, twaróg i kaszę gryczaną. Przepis jest naprawdę prosty, składniki niedrogie i łatwo dostępne - to często spotykane cechy w potrawach kuchni regionalnej. Jeśli jeszcze nie jadłeś piróga, najwyższa pora to nadrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

Piróg biłgorajski

Jak nazwa podpowiada, przepis na to danie podchodzi z Biłgoraja, miasta w południowo-wschodniej Polsce, w województwie lubelskim. Z tamtych rejonów pochodzi też moja ciocia, która zaszczepiła w naszej rodzinie miłość do piróga.

Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubeszczyźnie
Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubeszczyźnie © Twitter

W 2005 roku pieróg biłgorajski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. To dowód na to, nie trzeba wiele, aby wyczarować coś smacznego i pożywnego.

Składniki:

Farsz:

  • 350 g ziemniaków,
  • 150 g sera twarogowego,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • kilka gałązek posiekanej mięty.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 10 g drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję. Gdy będą już gotowe, odcedzam je, zostawiając trochę wody w garnku.
  2. Wsypuję kaszę, dorzucam smalec i mieszam. Odstawiam na kilka minut.
  3. Gdy masa przestygnie, dodaję pokruszony twaróg, rozkłócone jajka, sól, pieprz oraz miętę i dokładnie mieszam. Można użyć zarówno świeżej jak i suszonej.
  4. Do miseczki wkruszam drożdże, dodaję śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  5. Masło siekam wraz z mąką. Dodaję śmietanę z drożdżami i zagniatam.
  6. Blaszkę o wymiarach 30x15 cm natłuszczam i wykładam 2/3 rozwałkowanego ciasta, wylepiając dno i boki.
  7. Następnie dodaję farsz i wyrównuję łyżką. Przykrywam rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
  8. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 1 godzinę 20 minut. Po pół godziny pieczenia przykrywam danie kawałkiem papieru do pieczenia.

Gotowe danie serwuję na gorąco z dodatkiem śmietany, maślanki lub kefiru. Piróg biłgorajski można również po wystudzeniu pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piróg biłgorajski z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami :)

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej