Dodaj jeden składnik. Kotlety mielone nie będą chłonąć tłuszczu i zachowają soczystość

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale wielu z nas zmaga się z problemem ich nadmiernego nasiąkania tłuszczem podczas smażenia. Efekt? Tłuste, mało apetyczne kotlety, które tracą swój smak. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zaradzić i cieszyć się soczystymi, pełnymi smaku kotletami za każdym razem. Wystarczy dodać jeden, nieoczekiwany składnik!

Przepis na soczyste mielone?Przepis na soczyste mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który często gości na naszych stołach. Idealnie doprawione, chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku – to marzenie każdego kucharza. Jednak wiele osób zmaga się z problemem nadmiernego wchłaniania tłuszczu podczas smażenia, co psuje ich smak i konsystencję. Istnieje jednak prosty trik, który sprawi, że kotlety mielone będą lżejsze, mniej tłuste i jednocześnie bardziej soczyste. Sekretem jest dodanie jednego, nietypowego składnika, który zmieni sposób przygotowania tego popularnego dania na zawsze. Sprawdź, jak to zrobić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Przepis na soczyste kotlety mielone z ziemniakiem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka tarta (namoczona w mleku),
  • 1 ziemniak (starty na tarce o drobnych oczkach),
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mięso: W misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, wyciśniętą bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Dodaj ziemniaka: Na koniec dodaj starty ziemniak i ponownie dokładnie wymieszaj. Dzięki temu ziemniak równomiernie rozłoży się w masie mięsnej.
  3. Formuj kotlety: Z przygotowanej masy formuj kotlety. Możesz użyć do tego dłoni lub łyżki.
  4. Smaż: Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor.
  5. Podawaj: Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, surówką czy buraczkami.

Dlaczego warto dodać ziemniaka do kotletów?

  • Soczystość: Ziemniak sprawia, że kotlety są soczyste i wilgotne, nawet po usmażeniu.
  • Smak: Dodatek ziemniaka nadaje kotletom delikatnej, ziemniaczanej nuty.
  • Zdrowie: Ziemniak jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak potas czy witamina C.
  • Ekonomia: Ziemniak jest tani i łatwo dostępny, więc dodanie go do kotletów nie obciąży znacznie naszego portfela.

Dodanie startego ziemniaka do kotletów mielonych to prosty i skuteczny sposób na to, aby były one soczyste, pełne smaku i nie chłonęły nadmiernych ilości tłuszczu. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak duża różnica może zrobić ten jeden, niepozorny składnik.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie