Dodaj do pasty jajecznej. Wyniesie zwykłe śniadanie na niezwykły poziom
Wśród past kanapkowych najwięcej fanów zjednała sobie klasyczne jajeczna. Żeby jednak podkręcić jej smak oraz kolor, warto dorzucić jedno warzywo. Szybko zapomnisz o nudnych śniadaniach.
Kiedy myślimy o śniadaniu, przed oczami od razu pojawiają się kanapki. Jedni jedzą je z serem i szynką, inni stawiają na pastę jajeczną lub pasztet. Często brakuje tam jednak warzyw, które powinny pojawiać się na talerzu przy każdym posiłku. Pasta jajeczna z brokułem pomoże przemycić jedną z wymaganych porcji bez większego wysiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych
Pasta jajeczna z brokułem
Pasta jajeczno-brokułowa to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie, kolację lub przekąskę. To świetny sposób na przemycenie warzyw do diety, szczególnie dla osób, które nie przepadają za ich smakiem. Połączenie z jajkami pozwoli przemycić brokuły do jadłospisu w przystępny sposób. Niejeden niejadek dał się przekonać do zielonych kanapek Hulka.
Brokuł warzywo bogate w witaminy (C, K, A), minerały (potas, wapń, żelazo), błonnik i przeciwutleniacze. Gotowany brokuł zachowuje większość swoich wartości odżywczych, a jednocześnie jest łatwiejszy do strawienia niż surowy. Do tego mamy tutaj zdrowe jajka, szczypiorek oraz majonez.
Warto wybrać majonez o dobrym składzie, najlepiej na bazie jaj i oleju rzepakowego. Można również użyć jogurtu naturalnego lub greckiego, aby zmniejszyć ilość kalorii.
Składniki:
- 500 g brokuła,
- 3 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypiorek,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 2-4 minuty, aż warzywo będzie al dente.
- Ostudź i rozgnieć widelcem.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, rozgnieć i dodaj do brokuła.
- Dorzuć majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw całość pieprzem oraz solą.
- Dokładnie wymieszaj całość.
Pyszną pastę brokułowo-jajeczną serwuj na kanapkach, tostach lub w tortilli. Możesz dodatkowo na kanapkę położyć porcję tuńczyka lub wędzonego łososia oraz kiełki i pomidora. Zdrowe i kolorowe śniadanie jest już gotowe. Smacznego!