Dodaj do pasty jajecznej. Wyniesie zwykłe śniadanie na niezwykły poziom

Wśród past kanapkowych najwięcej fanów zjednała sobie klasyczne jajeczna. Żeby jednak podkręcić jej smak oraz kolor, warto dorzucić jedno warzywo. Szybko zapomnisz o nudnych śniadaniach.

Pasta jajeczna z brokułemPasta jajeczna z brokułem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o śniadaniu, przed oczami od razu pojawiają się kanapki. Jedni jedzą je z serem i szynką, inni stawiają na pastę jajeczną lub pasztet. Często brakuje tam jednak warzyw, które powinny pojawiać się na talerzu przy każdym posiłku. Pasta jajeczna z brokułem pomoże przemycić jedną z wymaganych porcji bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Pasta jajeczna z brokułem

Pasta jajeczno-brokułowa to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie, kolację lub przekąskę. To świetny sposób na przemycenie warzyw do diety, szczególnie dla osób, które nie przepadają za ich smakiem. Połączenie z jajkami pozwoli przemycić brokuły do jadłospisu w przystępny sposób. Niejeden niejadek dał się przekonać do zielonych kanapek Hulka.

Pastę jajeczno-brokułową możesz wzbogacić o tuńczyka
Pastę jajeczno-brokułową możesz wzbogacić o tuńczyka © Adobe Stock | Laia Divols Escude

Brokuł warzywo bogate w witaminy (C, K, A), minerały (potas, wapń, żelazo), błonnik i przeciwutleniacze. Gotowany brokuł zachowuje większość swoich wartości odżywczych, a jednocześnie jest łatwiejszy do strawienia niż surowy. Do tego mamy tutaj zdrowe jajka, szczypiorek oraz majonez.

Warto wybrać majonez o dobrym składzie, najlepiej na bazie jaj i oleju rzepakowego. Można również użyć jogurtu naturalnego lub greckiego, aby zmniejszyć ilość kalorii.

Składniki:

  • 500 g brokuła,
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 2-4 minuty, aż warzywo będzie al dente.
  2. Ostudź i rozgnieć widelcem.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz, rozgnieć i dodaj do brokuła.
  4. Dorzuć majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw całość pieprzem oraz solą.
  5. Dokładnie wymieszaj całość.

Pyszną pastę brokułowo-jajeczną serwuj na kanapkach, tostach lub w tortilli. Możesz dodatkowo na kanapkę położyć porcję tuńczyka lub wędzonego łososia oraz kiełki i pomidora. Zdrowe i kolorowe śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat