Dodaj do pasty jajecznej. Wyniesie zwykłe śniadanie na niezwykły poziom

Wśród past kanapkowych najwięcej fanów zjednała sobie klasyczne jajeczna. Żeby jednak podkręcić jej smak oraz kolor, warto dorzucić jedno warzywo. Szybko zapomnisz o nudnych śniadaniach.

Pasta jajeczna z brokułemPasta jajeczna z brokułem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o śniadaniu, przed oczami od razu pojawiają się kanapki. Jedni jedzą je z serem i szynką, inni stawiają na pastę jajeczną lub pasztet. Często brakuje tam jednak warzyw, które powinny pojawiać się na talerzu przy każdym posiłku. Pasta jajeczna z brokułem pomoże przemycić jedną z wymaganych porcji bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Pasta jajeczna z brokułem

Pasta jajeczno-brokułowa to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie, kolację lub przekąskę. To świetny sposób na przemycenie warzyw do diety, szczególnie dla osób, które nie przepadają za ich smakiem. Połączenie z jajkami pozwoli przemycić brokuły do jadłospisu w przystępny sposób. Niejeden niejadek dał się przekonać do zielonych kanapek Hulka.

Pastę jajeczno-brokułową możesz wzbogacić o tuńczyka
Pastę jajeczno-brokułową możesz wzbogacić o tuńczyka © Adobe Stock | Laia Divols Escude

Brokuł warzywo bogate w witaminy (C, K, A), minerały (potas, wapń, żelazo), błonnik i przeciwutleniacze. Gotowany brokuł zachowuje większość swoich wartości odżywczych, a jednocześnie jest łatwiejszy do strawienia niż surowy. Do tego mamy tutaj zdrowe jajka, szczypiorek oraz majonez.

Warto wybrać majonez o dobrym składzie, najlepiej na bazie jaj i oleju rzepakowego. Można również użyć jogurtu naturalnego lub greckiego, aby zmniejszyć ilość kalorii.

Składniki:

  • 500 g brokuła,
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 2-4 minuty, aż warzywo będzie al dente.
  2. Ostudź i rozgnieć widelcem.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz, rozgnieć i dodaj do brokuła.
  4. Dorzuć majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw całość pieprzem oraz solą.
  5. Dokładnie wymieszaj całość.

Pyszną pastę brokułowo-jajeczną serwuj na kanapkach, tostach lub w tortilli. Możesz dodatkowo na kanapkę położyć porcję tuńczyka lub wędzonego łososia oraz kiełki i pomidora. Zdrowe i kolorowe śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥