WAŻNE
TERAZ

"Załatwione". Tusk potwierdza sukces Polski ws. paktu migracyjnego

Dodaj jeden składnik do mizerii, a nie pożałujesz. Bije na głowę inne kombinacje

Lubisz mizerię? Jeśli tak, dzisiejszy patent na podkręcenie jej smaku do maksimum, na pewno cię zainteresuje. Tym bardziej że tak naprawdę potrzebujesz dosłownie jednego składnika. Co więcej, to podstawowy produkt w każdej kuchni, więc na pewno masz go pod ręką!

ObrazekDomowa mizeria/źródło: Fanfo/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Mogłoby się na pozór wydawać, że przepis na tradycyjną mizerię został dopracowany do perfekcji i nic nie można już tu poprawić. Ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała tego zmienić. I jak się okazuje, wyszło świetnie. Ty też możesz wykorzystać prosty patent w swojej kuchni!

Jeśli więc lubisz mizerię w równym stopniu jak ja i jednocześnie kochasz poznawać nowe smaki, dzisiejszy artykuł powstał właśnie z myślą o tobie. Już za moment poznasz genialny patent, dzięki któremu domowa mizeria zniknie z talerzy w mgnieniu oka!

Dlaczego mizeria?

Chyba zgodzisz się ze mną, że mizeria to jeden z najbardziej popularnych dodatków obiadowych w naszym kraju. Kochają ją zarówno dzieciaki, jak i starsi członkowie rodziny. Co więcej, mizeria jest mega prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby dosłownie w 15 minut na stole pojawiło się coś smacznego i pożywnego.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jesteśmy przecież w trakcie sezonu ogórkowego, dlatego to najlepszy moment, aby przygotować mizerię z ogórkiem w roli głównej. Taki dodatek w połączeniu z chrupiącym schabowym i młodymi ziemniakami to w końcu prawdziwe niebo gębie! Zgadzasz się ze mną?

Obrazek
Mizeria z ogórka to jeden z najbardziej popularnych dodatków obiadowych w naszym kraju/źródło: Dar1930/Adobe Stock

Dodatkowy składnik

Podstawowy przepis na mizerię można znaleźć w każdym polskim domu. Mało jednak kto wie, że oprócz ogórków, śmietany, koperku i soli, warto dodać tu jeszcze jeden produkt. Jest on bardzo popularny w naszych domach, więc na pewno masz go pod ręką. Tym samym dodatkowe zakupy ci nie grożą. Możesz od razu zabierać się do pracy!

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to dodać do składników na mizerię czosnek. I wystarczy już jeden ząbek, aby cieszyć się genialnym smakiem domowej sałatki. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę, po czym połączyć z pozostałymi składnikami. I to wszystko! Dodatkowa minuta pracy, a efekt końcowy o niebo lepszy!

Czosnek w mizerii

Dzięki czosnkowi w mizerii sprawisz, że powstała mieszanka będzie jeszcze bardziej wyrazista. Jej smak zostanie podkręcony na 1000 proc. Obok takiej kombinacji smaków po prostu nie sposób przejść obojętnie. Co więcej, zapada ona w pamięci na bardzo długo. Koniec więc z mdłym i bez wyrazu obiadem. Od dziś będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Oczywiście to nie koniec dobrych wiadomości. Czosnek jest bardzo cennym źródłem wielu wartości odżywczych. Wyliczyć można tu, chociażby: potas, wapń, fosfor oraz cynk. W tym niepozornym warzywie obecne są również witaminy takie jak: A, C, D oraz witaminy z grupy B.

Nie muszę chyba dodawać nic więcej, aby przekonać cię do małej modyfikacji w przepisie na domową mizerię. Z dzisiejszym trikiem wzbogacisz nie tylko jej smak, ale też dostarczysz swojemu organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Lepiej być nie może!

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec