Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wychodzi smaczniejsza niż ta ze sklepu
Okazuje się, że w wielu przypadkach, to co domowe, wydaje się być najlepsze. I tak też jest z tortillami. Pomimo tego, że najczęściej kupujesz je gotowe w sklepie, to czas najwyższy, żebyś to zmienił. Domowa tortilla będzie świetnym i zdrowym rozwiązaniem dla każdego miłośnika tego przysmaku. Zobacz, jak ją zrobić.
Domowa tortilla - dużo lepsza opcja od tej sklepowej
Po tortillę sięga się najczęściej, gdy ma się ochotę przygotować szybką i smaczną przekąskę. Z dodatkiem kurczaka, a może z łososiem i szpinakiem? Niezależnie, na jaką opcję się zdecydujesz, to dobrze będzie, jeśli przygotujesz pyszne domowe placki. Domowa tortilla to ta przekąska, którą robi się prosto i szybko. Można ją zjeść z dodatkami lub bez. Będzie ona również idealną podstawą do przygotowania rozmaitych wrapów, czy dań z kuchni azjatyckiej lub hinduskiej. Możemy cię zapewnić, że smak tej tortilli będzie wyjątkowy.
Jak przygotować domową tortillę?
W jej przypadku, liczy się przede wszystkim czas. Sam proces przygotowania i smażenia placków powinien zająć ci łącznie około 30 minut. Efekt jest jednak warty poświęcenia. A pachnie i smakuje cudownie!
Składniki:
- 30 g roztopionego masła
- 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
- płaska łyżeczka soli
- 200 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
Domowa tortilla powinna cię zachwycić pod każdym względem. Rozpocznij od wyrobienia ciasta. W tym celu, w misce umieść mąkę, roztopione masło, sól i wlej wrzątek. Wszystkie składniki zamieszaj łyżką i przystąp do wyrabiania ciasta ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Rób to przez kilka minut, do momentu aż ciasto będzie elastyczne i zwarte. Przykryj je folią i odstaw na 20 minut do wystudzenia. Po tym czasie, podziel ciasto na 12 równych części, wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj ciasto i przystąp do smażenia placków.
Rozgrzej patelnię i cienko rozwałkowany placek, ostrożnie przełóż ze stolnicy na patelnię. Smaż po 20 sekund z każdej strony. Podobnie postępuj w przypadku pozostałych placków. Na tortillach powinny pojawić się pęcherzyki. Usmażone placki kładź jeden na drugim, pomiędzy połówkami wilgotnej ściereczki. Trzymaj je pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Następnie umieść je w woreczku strunowym lub w folii. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić chrupiące ciastka z jabłkami z cynamonową posypką: