Zamiast kupować w sklepie, przygotuj je w domu. Dzień Dziecka będzie słodki i wyjątkowy

Dzień Dziecka to święto, podczas którego królują rozmaite słodycze. Dzieci je uwielbiają, ale warto pamiętać o tym, by spożywać je z umiarem. Jeśli zamierzasz obdarować swoją pociechę czymś słodkim, to warto postawić na to, co jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Świetną propozycją mogą być owocowe lizaki, które są dużo lepsze i smaczniejsze od tych ze sklepu. Jak je zrobić? To prostsze niż myślisz.

ObrazekLizaki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Oprócz wymarzonego prezentu dla twojego dziecka, czasem warto jest postawić na słodycze. Jeśli mają być zdrowe, to warto postawić na domowe receptury, w których wszystko masz pod kontrolą. Twoja pociecha będzie ci niezmiernie wdzięczna, gdy zdecydujesz się przygotować bajeczne owocowe lizaki. Mogą przybrać rozmaite i fantazyjne kształty, a najważniejszym atutem jest ich owocowy smak. Jak sama nazwa wskazuje, takie słodycze są bajecznie proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na domowe lizaki i spraw radość swoim dzieciom, nie tylko podczas Dnia Dziecka.

Bajeczne owocowe lizaki - coś słodkiego, nie tylko na Dzień Dziecka

Dlaczego lizaki w takiej formie to dobra propozycja na Dzień Dziecka? To pyszne słodkości, które mogą być doskonałą przekąską nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych w każdym momencie. Ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste i daje możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i kształtami. Są idealne na gorące letnie dni jako orzeźwiający przysmak. Ich owocowy smak i kolor sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale również estetycznie prezentują się na talerzu.

Obrazek
Owocowe lizaki - Pyszności; Foto Canva.com

Bajeczne domowe owocowe lizaki są wspaniałym sposobem na zaspokojenie chęci na coś słodkiego w sposób zdrowszy niż gotowe słodycze. Możesz też eksperymentować z różnymi kombinacjami owoców i dodatkami, takimi jak jogurt, miód czy posypki, aby jeszcze bardziej urozmaicić smak i wygląd lizaków. W ten sposób możesz cieszyć się tymi pysznościami przez cały rok, nie tylko w czasie Dnia Dziecka.

Domowe lizaki przepis - jak zrobić tę słodką przekąskę dla dziecka?

Aby stworzyć te urocze lizaki, potrzebujesz jedynie kilku składników - świeżych owoców, soku z owoców, cukru i specjalnych foremek do lizaków. Możesz wybrać swoje ulubione owoce lub też inne składniki - wszelkie eksperymenty są tu w pełni dozwolone. Twoje dziecko będzie zachwycone takim słodkim pomysłem.

Składniki:

  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 3 łyżki świeżych owoców jagodowych: poziomki, truskawki, borówki, jagody, acai, agrest, morwa, minikiwi.
Obrazek
Owoce jagodowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj cukier z wodą i sokiem cytrynowym.
  2. Doprowadź mieszankę do wrzenia i następnie gotuj przez około 10 minut, aż otrzymasz gęsty syrop.
  3. Syrop będzie gotowy, gdy gorąca kropelka tej mieszanki zamieni się w wodzie w twardą kulkę.
  4. Zdejmij syrop z palnika.
  5. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej świeże owoce pokrojone w plasterki.
  6. Na każdą porcję wylej po 2 łyżki syropu.
  7. Ułóż patyczki na zastygającej masie i dociśnij tak, by 1,5 cm patyczka było zanurzone w syropie.
  8. Pozostaw do ostygnięcia na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie