Przepisy na słodkie przekąski na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka - Pyszności; Foto Canva.com
1 czerwca to niezwykle ważna data. To właśnie wtedy obchodzony jest Światowy Dzień Dziecka. Z tej okazji, warto postarać się o to, by twoje dzieci poczuły się wyjątkowo w tym dniu. Obowiązkowe będą atrakcje na Dzień Dziecka, prezenty, a także coś słodkiego. W tym ostatnim, akurat jesteśmy w stanie ci pomóc. Poznaj przepisy na słodkie przekąski, które zachwycą twojego malucha.

1 czerwca Dzień Dziecka to wyjątkowy dzień, w którym najważniejszą rolę odgrywają milusińscy. W wielu miejscach Polski, a zdarza się, że i na świecie, królują dzien dziecka atrakcje. A to nie wszystko, bo warto jest zachwycić swoje dzieci w nieco inny i smaczny sposób. Zamiast kupować słodycze, które są uwielbiane przez dzieci, warto jest postawić na słodkie przekąski, które możesz samodzielnie przygotować w swoim domu. Nie czekaj dłużej i poznaj te najlepsze receptury.


1 czerwca Dzien Dziecka – wyjątkowy i słodki dzień
1 czerwca to Światowy Dzień Dziecka, który w Polsce obchodzony jest począwszy od 1 czerwca 1952 roku. To wyjątkowy dzień, w którym skupiamy się na potrzebach i prawach najmłodszych członków społeczeństwa. To dobry moment na to, by w tym dniu warto zrobić coś wyjątkowego dla dzieci – zorganizować wesołą zabawę, wybrać się na wycieczkę lub po prostu spędzić czas razem. Dobrym pomysłem jest także zaserwowanie dzieciom słodkiego poczęstunku, który na pewno zrobi na nich wrażenie.



Dzień Dziecka – Pyszności; Foto Canva.com
Świetną opcją będzie tu na pewno pyszne ciasto, wypieki z kolorowymi lukrami lub owocowymi galaretkami, czy kolorowe tęczowe babeczki. Dobrym wyborem są także lody domowe lub kolorowe sorbety pucharkach. Pamiętaj jednak o tym, że słodycze nie powinny być jedynym elementem menu – warto też postawić na zdrowe przekąski, takie jak owoce, warzywa, orzechy czy jogurty. Spokojnie, wszystko da się połączyć.
Słodkie przekąski na Dzień Dziecka – co warto przygotować?


Dzień Dziecka to doskonała okazja, aby sprawić najmłodszym wiele radości i przypomnieć im, że są dla nas bardzo ważni. Dzień Dziecka atrakcje to jedna z możliwości, ale dobrze jest postawić również na słodkie przekąski na Dzień Dziecka. Niektóre z nich są bardziej, a inne – mniej skomplikowane. Możesz być jednak pewny tego, że radość twojego dziecka będzie tu nie do opisania.
Malinowe lody na patyku


W jednym z artykułów zaprezentowaliśmy ci przepis na domowe lody na bazie śmietany. Tym razem, czas na owocowe lody z dodatkiem maślanki lub jogurtu. Malinowe lody dla dzieci, w takim wydaniu, będą świetną opcją, szczególnie na upalny Dzień Dziecka.
Składniki:


- maślanka lub jogurt
- 500 g malin
- cukier do smaku.

Lody malinowe na patyku – Pyszności; Foto Canva.com


Sposób przygotowania:
- Zmiksuj maliny i dodaj odpowiednią ilość cukru do smaku.
- Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Odlej jedną część musu, a do drugiej części dodaj pół szklanki maślanki.
- Wypełnij foremki do lodów najpierw częścią musu. Wstaw go na chwilę do zamrażarki i później dolej część z maślanką.
- Włóż patyczek do lodów i zamrażaj je przez całą noc.
Zobacz również: Lubisz lody solony karmel? Teraz zrobisz je sam w domu i będą lepsze niż ze sklepu
Ciasto Kraina Lodu – propozycja nie tylko dla fanów filmu
Twoja córka uwielbia królową Elsę? Możesz sprawić jej niezwykłą niespodziankę i samodzielnie upiec ciasto Kraina Lodu, które będzie świetną opcją, nie tylko na Dzień Dziecka. Jogurtowiec jest delikatny, smaczny i naprawdę lekki. Przygotuj je już teraz.
Składniki na biszkopt:
- pół szklanki mąki
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- około pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę jogurtową:
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- 3 duże opakowania jogurtu greckiego
- 7 pełnych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 2 łyżki niebieskiej galaretki
- 50 ml mleka.
Składniki na górę ciasta i dekoracja:
- 300 ml gorącej wody
- niebieska galaretka
- posypka gwiazdki
- bita śmietana.

Ciasto Kraina Lodu – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Wystrzałowa Kuchnia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem, cały czas stopniowo dodając po żółtku. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek. Wymieszaj delikatnie. Piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
- Czas na masę jogurtową. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części. W 50 ml mleka rozpuść żelatynę i następnie wymieszaj ją z jedną częścią masy jogurtowej. Przelej masę na biszkopt i dokładnie wyrównaj. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Do drugiej części masy jogurtowej dodaj galaretkę rozpuszczoną w 50 ml wody. Wymieszaj. Przelej ją na stężałą białą masę i ponownie wstaw do lodówki lub zamrażalnika.
- Następna w kolejności będzie góra ciasta. Rozpuść galaretkę w 300 ml gorącej wody. A, gdy zacznie lekko tężeć, to przelej ją na zastygłą niebieską masę jogurtową.
- Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Udekoruj bitą śmietaną i zimową posypką. Smacznego!
Sprawdź: Babeczki dla dzieci arbuziki
Misie – smaczne ciasteczka na Dzień Dziecka
Były domowe lody, ciasto na Dzień Dziecka, więc czas na ciasteczka. Ten słodki przysmak, w formie misiów, na pewno zachwyci twoje dzieci. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Będziesz potrzebował tylko kilku składników.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki mąki i 230 g mąki
- 30 g kakao
- 100 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- żółtko
- 50 g gorzkiej i 50 g białej czekolady.

Ciasteczka misie na Dzień Dziecka – Pyszności; Foto Canva.com
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodaj kilka kropel aromatu i żółtko i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
- Do masy wsyp mąkę i wyrób jednolite gładkie ciasto.
- Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej – kakao. Zagnieć kule do połączenia się składników. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
- Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienkie placki i wycinaj z nich duże koła (około 7 cm średnicy) i małe koła o średnicy około 4 cm. Pamiętaj, że na jedno duże ciemne kółko przypadają dwa małe i na odwrót.
- Na dużej białej powierzchni ułóż całe okrągłe kółko w kolorze brązowym – to będzie nos. Następnie bierz mniejsze kółko brązowe i przecinaj je na pół, umieszczając obie połówki pod dużym białym kołem tak, aby większa część wystawała – to będą uszy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź i udekoruj.
- Aby udekorować ciasteczka, należy rozpuścić ciemną i białą czekoladę w osobnych miskach w kąpieli wodnej. Umieść je w szprycy i udekoruj ciasteczka. Smacznego!
Przeczytaj: Rozpływają się w ustach. Kresowe ciasteczka z kilku składników