Domowy żurek

Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku, które spędzamy w gronie najbliższych osób.

Obrazek
Pyszności

A skoro już o nim mowa, postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na domowej roboty zakwas i żurek. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Zakwas na żurek

  1. 2-3 szt. liście laurowe
  2. 3-4 szt. ziele angielskie;
  3. 1 szczypta sól
  4. 3-4 szt. ziarenka pieprzu
  5. 3-4 szt. ząbki czosnku
  6. 250 g mąka żytnia typ 720
  7. 1 l letniej przegotowanej wody

Żurek

  1. 200 g boczek wędzony
  2. 2 łyżki chrzan tarty
  3. 1 łyżka majeranek suszony
  4. sól do smaku
  5. pieprz do smaku
  6. 700 ml zakwas na żurek
  7. 1,5 l bulion drobiowo-warzywny
  8. 1-2 szt. cebula

Sposób przygotowania:

1. Rozgnieć czosnek na desce do krojenia przy pomocy noża.

Obrazek

2. Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody i szczelnie zamknąć.

Obrazek

3. Wymieszaj i odstaw na 3-5 dni, codziennie przemieszaj zawartość. Po tym okresie wyjmij z zakwasu liście laurowe i czosnek.

Obrazek

4. Na patelni podsmaż osobno boczek i cebulę.

Obrazek

5. W garnku podgrzej bulion. Po chwili dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, chrzan i majeranek.

Obrazek

6. Na samym końcu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Obrazek

7. Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnieć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnieć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa