PrzepisDania główneDomowy żurek

Domowy żurek

Domowy żurek
Pyszności

11.04.2019 17:00, aktual.: 15.04.2021 14:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku, które spędzamy w gronie najbliższych osób.

A skoro już o nim mowa, postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na domowej roboty zakwas i żurek. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Zakwas na żurek

  1. 2-3 szt. liście laurowe
  2. 3-4 szt. ziele angielskie;
  3. 1 szczypta sól
  4. 3-4 szt. ziarenka pieprzu
  5. 3-4 szt. ząbki czosnku
  6. 250 g mąka żytnia typ 720
  7. 1 l letniej przegotowanej wody

Żurek

  1. 200 g boczek wędzony
  2. 2 łyżki chrzan tarty
  3. 1 łyżka majeranek suszony
  4. sól do smaku
  5. pieprz do smaku
  6. 700 ml zakwas na żurek
  7. 1,5 l bulion drobiowo-warzywny
  8. 1-2 szt. cebula

Sposób przygotowania:

1. Rozgnieć czosnek na desce do krojenia przy pomocy noża.

Obraz

2. Następnie połącz w słoiku: czosnek, liście laurowe, czarny pieprz, sól oraz mąkę. Nie zapomnij dodać również letniej wody i szczelnie zamknąć.

Obraz

3. Wymieszaj i odstaw na 3-5 dni, codziennie przemieszaj zawartość. Po tym okresie wyjmij z zakwasu liście laurowe i czosnek.

Obraz

4. Na patelni podsmaż osobno boczek i cebulę.

Obraz

5. W garnku podgrzej bulion. Po chwili dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, chrzan i majeranek.

Obraz

6. Na samym końcu dodaj zakwas i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Obraz

7. Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także