Drylowanie czereśni jeszcze nigdy nie było tak proste. Wystarczy, że weźmiesz butelkę
Wszyscy w mniejszym lub większym stopniu czerpiemy z sezonu na czereśnie. Ci z nas, którzy chcą skorzystać z tych owoców najbardziej, często wykorzystują je do stworzenia rozmaitych potraw. Wtedy jednak pojawia się naturalna potrzeba pozbycia się pestek. Drylowanie czereśni potrafi być pracochłonne i irytujące. Poznaj więc sposób z butelką, który pozwoli ci szybko pozbyć się pestek z owoców.
21.06.2023 | aktual.: 21.06.2023 17:39
Czereśnie kojarzą nam się przede wszystkim z wcinaniem owoców prosto z miski i wypluwaniem pestek na oddzielny talerzyk. Czasem jednak zachodzi potrzeba usunięcia pestek w nieco bardziej... szlachetny sposób. Drylowanie czereśni nie należy do najprzyjemniejszych czynności, którym możemy oddać się w kuchni, dlatego lepiej poznać sposób, dzięki któremu zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Poniższy patent jest prosty, szybki i... odkrywczy. Czyli dokładnie taki, jaki lubimy najbardziej!
Drylowanie czereśni za pomocą butelki
Wydrylowane czereśnie wykorzystuje się do najróżniejszych musów, ciast, galaretek oraz oczywiście kompotu. O tym, dlaczego pozbywanie się pestek jest takie ważne dla zdrowia przeczytasz w innym artykule. Teraz poznaj sposób na proste i przyjemne drylowanie czereśni.
Najpierw wyposaż się w szklaną butelkę i pałeczkę do chińszczyzny. Umytą czereśnię umieść na gwincie, ogonkiem do dołu. Delikatnie przytrzymaj owoc palcami, zwłaszcza wtedy, gdy ma on jedynie niewiele większą średnicę od szyjki butelki. W drugą dłoń chwyć chińską pałeczkę i wbij ją w środek czereśni. Po kłopocie! Pestka wpadła do środka, a w twoich palcach została wydrylowana czereśnia, gotowa do swojej dalszej, kulinarnej drogi.
Tak jak obiecaliśmy, prawda? Łatwe i przyjemne, a co najważniejsze: bardzo szybkie. Gdybyś jednak nie dał wiary wyłącznie naszym słowom, to klikając tutaj, zobaczysz filmik instruktażowy do tego triku. Życzymy powodzenia i pamiętaj: czereśnie to nie tylko smak, ale i nieocenione właściwości prozdrowotne!