Drylowanie czereśni jeszcze nigdy nie było tak proste. Wystarczy, że weźmiesz butelkę

Wszyscy w mniejszym lub większym stopniu czerpiemy z sezonu na czereśnie. Ci z nas, którzy chcą skorzystać z tych owoców najbardziej, często wykorzystują je do stworzenia rozmaitych potraw. Wtedy jednak pojawia się naturalna potrzeba pozbycia się pestek. Drylowanie czereśni potrafi być pracochłonne i irytujące. Poznaj więc sposób z butelką, który pozwoli ci szybko pozbyć się pestek z owoców.

ObrazekDrylowanie czereśni za pomocą butelki - Pyszności; foto: Canva, kuchnia.wp.pl

Czereśnie kojarzą nam się przede wszystkim z wcinaniem owoców prosto z miski i wypluwaniem pestek na oddzielny talerzyk. Czasem jednak zachodzi potrzeba usunięcia pestek w nieco bardziej... szlachetny sposób. Drylowanie czereśni nie należy do najprzyjemniejszych czynności, którym możemy oddać się w kuchni, dlatego lepiej poznać sposób, dzięki któremu zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Poniższy patent jest prosty, szybki i... odkrywczy. Czyli dokładnie taki, jaki lubimy najbardziej!

Obrazek
Drylowanie czereśni nie jest najprzyjemniejszą czynnością w kuchni - Pyszności; foto: Canva

Drylowanie czereśni za pomocą butelki

Wydrylowane czereśnie wykorzystuje się do najróżniejszych musów, ciast, galaretek oraz oczywiście kompotu. O tym, dlaczego pozbywanie się pestek jest takie ważne dla zdrowia przeczytasz w innym artykule. Teraz poznaj sposób na proste i przyjemne drylowanie czereśni.

Najpierw wyposaż się w szklaną butelkę i pałeczkę do chińszczyzny. Umytą czereśnię umieść na gwincie, ogonkiem do dołu. Delikatnie przytrzymaj owoc palcami, zwłaszcza wtedy, gdy ma on jedynie niewiele większą średnicę od szyjki butelki. W drugą dłoń chwyć chińską pałeczkę i wbij ją w środek czereśni. Po kłopocie! Pestka wpadła do środka, a w twoich palcach została wydrylowana czereśnia, gotowa do swojej dalszej, kulinarnej drogi.

Obrazek
Dzięki temu trikowi drylowanie czereśni jest proste i przyjemne - Pyszności; foto: Canva

Tak jak obiecaliśmy, prawda? Łatwe i przyjemne, a co najważniejsze: bardzo szybkie. Gdybyś jednak nie dał wiary wyłącznie naszym słowom, to klikając tutaj, zobaczysz filmik instruktażowy do tego triku. Życzymy powodzenia i pamiętaj: czereśnie to nie tylko smak, ale i nieocenione właściwości prozdrowotne!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki