PoradyDrylowanie czereśni jeszcze nigdy nie było tak proste. Wystarczy, że weźmiesz butelkę

Drylowanie czereśni jeszcze nigdy nie było tak proste. Wystarczy, że weźmiesz butelkę

Drylowanie czereśni za pomocą butelki - Pyszności; foto: Canva, kuchnia.wp.pl
Drylowanie czereśni za pomocą butelki - Pyszności; foto: Canva, kuchnia.wp.pl
21.06.2023 10:37, aktualizacja: 21.06.2023 17:39

Wszyscy w mniejszym lub większym stopniu czerpiemy z sezonu na czereśnie. Ci z nas, którzy chcą skorzystać z tych owoców najbardziej, często wykorzystują je do stworzenia rozmaitych potraw. Wtedy jednak pojawia się naturalna potrzeba pozbycia się pestek. Drylowanie czereśni potrafi być pracochłonne i irytujące. Poznaj więc sposób z butelką, który pozwoli ci szybko pozbyć się pestek z owoców.

Czereśnie kojarzą nam się przede wszystkim z wcinaniem owoców prosto z miski i wypluwaniem pestek na oddzielny talerzyk. Czasem jednak zachodzi potrzeba usunięcia pestek w nieco bardziej... szlachetny sposób. Drylowanie czereśni nie należy do najprzyjemniejszych czynności, którym możemy oddać się w kuchni, dlatego lepiej poznać sposób, dzięki któremu zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Poniższy patent jest prosty, szybki i... odkrywczy. Czyli dokładnie taki, jaki lubimy najbardziej!

Drylowanie czereśni nie jest najprzyjemniejszą czynnością w kuchni - Pyszności; foto: Canva
Drylowanie czereśni nie jest najprzyjemniejszą czynnością w kuchni - Pyszności; foto: Canva

Drylowanie czereśni za pomocą butelki

Wydrylowane czereśnie wykorzystuje się do najróżniejszych musów, ciast, galaretek oraz oczywiście kompotu. O tym, dlaczego pozbywanie się pestek jest takie ważne dla zdrowia przeczytasz w innym artykule. Teraz poznaj sposób na proste i przyjemne drylowanie czereśni.

Najpierw wyposaż się w szklaną butelkę i pałeczkę do chińszczyzny. Umytą czereśnię umieść na gwincie, ogonkiem do dołu. Delikatnie przytrzymaj owoc palcami, zwłaszcza wtedy, gdy ma on jedynie niewiele większą średnicę od szyjki butelki. W drugą dłoń chwyć chińską pałeczkę i wbij ją w środek czereśni. Po kłopocie! Pestka wpadła do środka, a w twoich palcach została wydrylowana czereśnia, gotowa do swojej dalszej, kulinarnej drogi.

Dzięki temu trikowi drylowanie czereśni jest proste i przyjemne - Pyszności; foto: Canva
Dzięki temu trikowi drylowanie czereśni jest proste i przyjemne - Pyszności; foto: Canva

Tak jak obiecaliśmy, prawda? Łatwe i przyjemne, a co najważniejsze: bardzo szybkie. Gdybyś jednak nie dał wiary wyłącznie naszym słowom, to klikając tutaj, zobaczysz filmik instruktażowy do tego triku. Życzymy powodzenia i pamiętaj: czereśnie to nie tylko smak, ale i nieocenione właściwości prozdrowotne!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także