Dodaj je do startych buraczków tuż przed podaniem. Duszone buraczki do obiadu nigdy nie były równie pyszne

Buraczki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Robimy je na zimno lub na ciepło. Na wytrawnie lub na słodko. Najczęściej z dodatkiem jabłek lub octu. Dziś coś zupełnie innego, ale równie pysznego. Połączenie słodko- kwaśne, czyli buraczki z wiśniami ze słodką śmietaną i ziołami. Taka kompozycja będzie pasować do mięsa. Szczególnie kaczki, schabu lub gęsi. Przygotuj wszystkie podane produkty i do dzieła!

Obrazek
Paulina

Duszone buraczki z wiśniami i cebulką:

Obrazek

Składniki:

  • 600 g buraków
  • 200 g wiśni
  • czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta: estragonu, tymianku i kminku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku

Duszone buraczki krok po kroku:

Buraczki, myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy je do piekarnika. Gdy się upieką i ostudzą, ścieramy je na tarce o bardzo grubych oczkach. Podczas pieczenia buraków możemy zabrać się za mycie i drylowanie wiśni. Owoce mieszamy razem z buraczkami. Możemy je też zmiksować i w takiej formie dodać do buraków.

Obieramy cebulę i czosnek, a następnie siuramy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz sokiem i skórką z cytryny. Następnie mieszamy całą miskę z olejem i posypujemy świeżym tymiankiem.

Pozostaje nam tylko podanie surówki. Jeśli chcemy, by efektywnie prezentowała się na talerzu, ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Następnie kładziemy surówkę na talerz. Robimy wgłębienie łyżką i w to miejsce umieszczamy ubita śmietanę.

Obrazek

Czemu warto jeść buraczki?

Buraczki to bardzo tania bomba zdrowotna. Mają w sobie wiele cennych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zawiera potas, azotany i magnez. Wszystkie te składniki wpływają na obniżenie naszego ciśnienia tętniczego.

Oprócz tego osoby, które są narażone, na wystąpienie chorób układu krążenie też mogą wiele na nich skorzystać. Betaina wraz z kwasem foliowym, które znajdziemy w buraczkach to składniki, które obniżą poziom naszej homocysteiny. Co to znaczy? Oznacza to tyle, że osoby, które są predysponowane do wystąpienia miażdżycy, mogą tego uniknąć. Dodając takie produkty jak buraczki do swojej diety.

To tej surówki przygotuj kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem. To będzie bardzo dobre połączenie:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze