PrzepisPrzekąskiCynamonowe jabłka faszerowane pysznym sernikowym nadzieniem
Cynamonowe jabłka faszerowane pysznym sernikowym nadzieniem
Pyszności
12.10.2016 10:26, aktual.: 23.05.2017 14:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W tym artykule chciałabym pokazać ci bardzo ciekawy przepis, który osobiście kojarzy mi się ze złotą jesienią. Pewnie zastanawiasz się teraz, o jakim daniu mowa.
Otóż będzie to wyjątkowy deser - cynamonowe jabłka faszerowane pysznym sernikowym nadzieniem. Mmm, uwierzcie mi - prawdziwe pyszności!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 3 szt. jabłka
- 4 łyżki masło
- 2 łyżki brązowy cukier
- 1 łyżeczka cynamon
- 250 g serek śmietankowy
- 115 g cukier puder
- 1/2 łyżeczki olejek waniliowy
- herbatniki pokruszone
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górną część od jabłek, a następnie wydrąż środek każdego z nich.
2. Do miseczki włóż roztopione masło, cukier brązowy i łyżeczkę cynamonu. Dobrze wymieszaj.
3. Za pomocą pędzelka nasmaruj środek jabłek przygotowaną mieszanką. Następnie ułóż jabłka na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20 minut.
4. W czasie pieczenia jabłek przygotuj nadzienie sernikowe. W tym celu do miski włóż serek śmietankowy, cukier puder i olejek waniliowy. Za pomocą miksera zmiksuj na kremową masę.
5. Po 20 minutach pieczenia, wyjmij jabłka z piekarnika i nałóż do nich przygotowane nadzienie sernikowe. Następnie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.
6. Po 10 minutach wyjmij jabłka z piekarnika i przełóż je na talerz. Posyp je z wierzchu cynamonem i pokruszonymi herbatnikami.
7. Smacznego!